A feldolgozóipar már zsugorodik – a szolgáltatóipar tartja szinten az euroövezet gazdaságát

Februárban öt és fél éve a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzése alapján.

Az euróövezet feldolgozóiparának aktivitását számszerűsítő beszerzésimendzser-index (BMI) előzetes februári értéke 49,2 pontra csökkent az előző havi 50,5 pontról. (Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 50,2 pontot vártak februárra.) Ez az érték 2013 júniusa óta a legalacsonyabb és már a teljesítmény zsugorodását jelzi.

A feldolgozóipari BMI összetevői közül az új megrendelések beérkezésének üteme a januárit meghaladó, közel hat éve a legnagyobb mértékben lassult februárban. A foglalkoztatás azonban stabil ütemben nőtt tovább még az üzleti hangulat romlása ellenére is.

A szolgáltatóipari aktivitás azonban erősödött februárban az euróövezetben, mégpedig a vártnál nagyobb mértékben. A BMI előzetes értéke 52,3 pontra, három hónapja a legmagasabbra emelkedett az előző havi 51,2 pontról, jócskán felülmúlva az 51,4 pontos elemzői várakozásokat.

Az euróövezeti szolgáltatóiparban egyaránt javult az üzleti bizalom és a foglalkoztatás is. Németországban a szolgáltatóipar öt hónapja a legnagyobb teljesítményt nyújtotta februárban.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI 51,4 pontra, három hónapja a legmagasabbra emelkedett februárban az euróövezetben az előző havi 51,0 pontról. Elemzők jóval szerényebb javulást, 51,1 pontot vártak februárra.

“Februárban is stagnálás közeli állapotban maradt az euróövezeti gazdasági aktivitás” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a régiónak nehezére esik majd hozni a 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedést az első negyedévben.

“Németország javuló szolgáltatóipari teljesítményének köszönhetően elérheti ugyan a 0,2 százalékos GDP-növekedést az első negyedévben, Franciaország azonban stagnálás, esetleg recesszió elé néz” – mutatott rá, megjegyezve, hogy a régió egésze viszont a februári megtorpanás után 2013 vége óta a leggyengébb negyedéve előtt áll.

MTI