Beszerzési Menedzser Index: némileg erősebb februári ütem

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 55,7. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem némileg erősödött, és közel áll a tavaly februári értékhez.

A 2019 február havi index nagyobb a januári (54,7) értéknél, és az ötödik legmagasabb februári érték. Február összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a februároké szintén). Az elmúlt három évben a februári átlag magasabb volt (56,7), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékeinek, de az idei érték összességében így is átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi februárokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú februári átlagot (52,6), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,7).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt januárhoz képest, a változások mértéke egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami 2018 júliusban ért véget.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe enyhén erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig öt alkalommal mértünk magasabb februári értékeket a korábbi években.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem nem túl enyhe. Az index értéke az elmúlt egy évben szinte végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi februári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek hatodik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, erősebb ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb februári. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan februárban is növekedésre utal, hetedik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett januárhoz képest, de ezzel is a nyolcadik legmagasabb februári 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, de a negyedik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harmincnyolcadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb februári.
  • A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi februári értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a hetedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acéllemez, alapanyagok, alumínium, csirkerészek, csomagolóanyag, elektronikai szűrők, eper, festék, idomacél, málna, réztermékek, síklemez és tejpor kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, Böhler elektródából, elektronikai komponensekből, fali lámpából, gumiból, kondenzátorokból, passzív elektronikai alkatrészekből, rézrúdból, tömítőlemezből, vasanyagból és vintage lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről acél, bizonyos fűszerek és kvarchomok esetében számoltak be a válaszadóink.

 

- H I R D E T É S -