A feldolgozóipar gyengélkedése ellenére kissé gyorsult az euröüvezet növekedés

Tavaly november óta a legerősebb ütemben nőtt februárban az euróövezet gazdasága az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexe végleges adatának tanúsága szerint.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimedzser-indexe (BMI) 51,9 pontra nőtt a januári 51,0 pontról. Ez november (52,7 pont) óta a legjobb adat, és kedvezőbb az elemzők által várt, az előzetessel megegyező 51,4 pontos értéknél.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 52,8 pontra, ugyancsak 3 havi csúcsra nőtt a januári 51,2 pontról. A végleges adat jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 52,3 pontos értéknél.

A BMI-mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Az euróövezeti magánszektor növekedésének ütemét a feldolgozóipar fogta vissza februárban. A feldolgozóipar teljesítménye közel öt és fél év óta először csökkent, romlott a termelésre és az új megrendelésekre vonatkozó almutató is.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság magánszektora egyaránt erősebben nőtt az előzetesen közölt értékekhez képest, a francia gazdaság november óta először, ha szerény mértékben is, de bővült.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 50,4 pontra emelkedett februárban az előző havi 48,2 pontról, ami meghaladta az előzetesen közölt és az elemzők által várt 49,9 pontos értéket. A szolgáltatóipari BMI a januárban mért 47,8 pontról 50,2 pontra kúszott fel, meghaladva az előzetesen közölt 49,8 pontos értéket.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 52,8 pontra, négyhavi csúcsra nőtt a januári 52,1 pontról, a végleges adat kissé felülmúlja az előzetesen közölt 52,7 pontot. A szolgáltató ágazat BMI-je 55,3 pontra emelkedett az előző havi 53,0 pontról, ez tavaly szeptember óta a legnagyobb érték.

Az euróövezet gazdaságában tapasztalt javulás részben olyan egyszeri hatások kifutásának tulajdonítható, mint a franciaországi sárgamellényesek tüntetései vagy a járművek új károsanyag-kibocsátási szabályozása. Más tényezők azonban továbbra is egyre inkább visszafogják a teljesítményt, köztük a világgazdasági növekedés lassulása, a geopolitikai feszültségek fokozódása, kereskedelmi háborúk, a Brexit és a pénzügyi feltételek szigorodása – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy január-márciusban nemigen fogja meghaladni a gazdasági növekedés negyedéves összevetésű üteme a tavaly október-decemberi 0,2 százalékot.

MTI