Élet a beszerzés után… avagy hogyan óvjuk meg, hogy valóban tartós legyen?

Amikor Ön a vállalat beszerzési szakértőjeként arról dönt arról, hogy mely beszállítótól rendeli meg kollégái számára a mindennapos használatnak kitett irodai székeket, igen sokféle szempontot kell mérlegelnie: a szék tartósságát, színválasztékát, egyedi funkcióit és jellemzőit, a termék árát, a beszállító megbízhatóságát, a szervizelési- és alkatrész-ellátási lehetőségeket, és még sorolhatnánk…

A beszerzéssel kapcsolatos döntéseket nem könnyű meghozni, hiszen Önnek felelős döntéshozóként egyszerre a cég és a kollégák érdekeit is szem előtt kell tartania. Olyan terméket kell választania, amely a dolgozók hosszú távú elégedettségére is szolgál, ugyanakkor ár-érték arányban a legjobb megoldást kínálja.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy bármiféle panasz, vagy minőségi kifogás esetén a kollégák visszajelzése (esetleges reklamációja) az elsők között landol az Ön asztalán is.

Éppen ezért fontos szem előtt tartani azt a tényt is, hogy az irodai székek beszerzési folyamata nem akkor zárul le, amikor a kiválasztott beszállító leszállítja az Ön telephelyére a kiválasztott irodai székeket.

Ahhoz, hogy az Ön döntésével, és a megvásárolt székekkel Ön is, és a kollégák is hosszú távon elégedettek legyenek, szeretnénk Önnek néhány praktikus ápolási-karbantartási tanácsot átadni. Továbbítsa javaslatainkat munkatársainak, és biztos lehet benne, hogy sokáig élvezhetik majd az Ön által beszerzett irodai székeket.

Az első és legfontosabb dolog a megvásárolt székekkel kapcsolatban az állagmegóvás.

1. Hintázni tilos!

Elmélyült munka, gondolkodás, vagy akár egy hosszúra nyúlt meeting esetén hajlamosak vagyunk hintázni a széken. Sokan még egy forgószéken is képesek űzni ezt a tevékenységet. Azonban fontos tudni, hogy a hintázás a székek egyik legnagyobb ellensége (hacsak nem olyan széken ülünk, melynek mechanikáját kifejezetten erre a célra tervezték, például gerincbarát Emagra szinkronmechanikás székek), mert károsítja a fix alkatrészeket, így jelentősen csökkenti a szék élettartamát.

Hívja fel figyelmüket a székek beszerzése után erre!

Hintázni szerető kollégáknak egy következő beszerzéskor jó szívvel javasoljuk például Emagra szinkron mechanikás termékeit. (http://www.emagra.hu/)

2. Kötelező ellenőrzések

A legkörültekintőbb beszerzési folyamat ellenére is megesik, hogy az irodai székek megadják magukat. A mi tapasztalataink szerint leggyakrabban azért “hibásodnak” meg a székek, mert a kollégák rendeltetésszerűen használják őket. Ülnek rajta, gurulnak vele, támaszkodnak rá… És ez rendben is van.

Azonban, bármilyen meglepő is, egy forgószék is igényel egy kis törődést, odafigyelést. És ezt a figyelmet éppúgy meghálálja, mint az íróasztalon lévő szobanövény. Például hosszabb élettartammal. Ami jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet, hisz a jó állapotban lévő székeket ritkábban kell leselejtezni vagy cserélni.

Éppen ezért legalább negyedévente egyszer érdemes arra pár percet áldoznia a kollégáknak, vagy a cég karbantartójának, hogy átvizsgálja az Ön által gondosan beszerzett irodai székeket.

Célszerű meghúzni a kilazult csavarokat, pótolni a hiányzókat. Ellenőrizni kell a görgőket, hogy nem akadt-e valami a kerekek közé. (Nem is hinnénk, de egy kilazult, vagy kipottyanó görgő akár komoly munkahelyi baleset forrása is lehet!)

A legtöbb beszállító gyakran csak eladni akar.

Kevés az olyan partner, aki után is követi az általa leszállított termékek életét. Ha Ön ilyen partnerrel szerződött, cége boldog lehet. Hiszen a beszerzett termék élettartama ettől biztosan hosszabb lesz, és munkatársait vagy belső karbantartóját is jelentős mennyiségű munkaórától kíméli meg.

Ha azonban Önnek még nincs székeszervizese, keressen bennünket bizalommal! (https://www.irodabutik.hu/szekszerviz) Kollégáink székenként havi 1 gombóc fagyi áráért, negyedévente egyszer lelkiismeretesen átvizsgálják az Ön irodai székeit, meghúzzák, amit meg kell húzni, beolajozzák, amit be kell olajozni, és kicserélik elkopott alkatrészeit. Akkor is, ha a beszerzés nem mi cégüknél történt.

Székszerviz szolgáltatásunkról itt tudhat meg többet

3. Végül beszéljünk a takarításról!

Ha a székek állaga rendben van, itt még nem ér véget a gondoskodás. Hiszen az, ha valamit nem látunk, még nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

És itt most a porra és piszokra gondolunk.

Nem is hinnénk, hogy egy szék mennyi piszkot, port és szennyeződést tud elnyelni. Ami nem csak azért baj, mert ezzel is csökken az élettartama, hanem azért is, mert a szennyeződés (például hosszú távon a por) akár a kollégák egészségére is ártalmas lehet.

Vélhetően a takarító (ha van), saját magától nem fogja minden héten alaposan áttörölgetni a székeket is. A kollégáknak sem biztos, hogy eszébe jut, hogy a munkanapot azzal kezdjék vagy azzal zárják bizonyos időközönként, hogy letörölgetik a székeket. Pedig ez is fontos!

No de mivel és hogyan tisztítsunk?

A legjobb és leginkább bevált praktika a szappanos víz. A székek jelentős részének elegendő, ha negyedévente egyszer megkapják ezt a frissítő fürdőt. A szappanos víz tökéletes választás a műanyag székekre, műbőrre, sőt még a fémvázas székre is. Arra érdemes ügyelni a műbőr és a fém esetén, hogy a szappanos víz után azonnal töröljük át puha, száraz ronggyal is. Így a műbőr nem töredezik, és a fémen sem maradnak meg a vízcseppek.

A szappanos víz helyett (amit irodai környezetben nem mindig könnyű előállítani) nagyon gyakran megfelel a sima nedves törlőkendő is. Műanyagra, műbőrre és fémre tökéletes megoldás ez is.

Azonban a valódi bőr székeket tilos szappanos vízzel vagy nedves törlőkendővel tisztítani! Ezeket a székeket kizárólag speciális, kifejezetten bőr felületek ápolására és tisztítására kifejlesztett balzsammal szabad ápolni, máskülönben a bőr felület berepedezik és fakóvá, foltossá válik!

Mindenképpen hívja fel erre munkatársai figyelmét is.

Végül pedig, textil és hálós székek esetében célszerű negyedéves-féléves időközönként az alapos átporszívózás! Ezzel a sok por és poratka is száműzve lesz az irodából, biztosítva ezzel nem csak a szép, tiszta székeket, hanem a friss irodai levegőt és a kollégák egészségét is.

 

Ne feledje, ha karbantartással, szervizeléssel kapcsolatos kérdése van, vagy egy tervezhető költségű székszerviz szolgáltatással szeretné kiegészíteni korábbi vagy jövőbeli beszerzési döntését, forduljon bizalommal hozzánk! (https://www.irodabutik.hu/szekszerviz)

Örömmel segítünk Önnek!

 

Nietschné Gadányi Mária

az egészséges irodák és székek szakértője 1989 óta

irodabutik.hu

(Szponzorált tartalom)