A Kopint-Tárki 4 százalékos növekedést vár az idei évre

A Kopint-Tárki 4 százalékos gazdasági növekedést és 3 százalékos inflációt prognosztizál 2019-re – derül ki az intézet idei első konjunktúrajelentéséből.

A tavalyi 4,9 százalékos GDP növekedés után a viszonylag magas idei növekedési prognózist főképp az EU-támogatású projektek finanszírozásának idei felhasználására alapozza a konjunktúrakutató. Bár a 2014-2020-as tervezési ciklusban Magyarország számára rendelkezésre álló források nagy részét már kiutalta a költségvetés, a kedvezményezetteknél 2018 végén még 3 100 milliárd forint el nem költött támogatás volt kint. Ez az összeg az idei gazdasági növekedésre jelentős felhajtó erőt jelent, mivel az EU-s támogatások akkor növelik a GDP-t, amikor azok ténylegesen felhasználása megtörténik és nem amikor az előleget a költségvetés kifizeti. Az EU-támogatású projektek azonban lassan kifutnak, így jövőre a GDP növekedése 3,2 százalékra lassul.

Az intézet szerint mind a háztartások fogyasztása, mind a beruházások növekedési üteme az idén mérséklődik a tavalyi 4,6 százalékról 4 százalékra, illetve 16,5 százalékról 7 százalékra.

Az előrejelzés szerint az idei év átlagában a nominális keresetek 8,5 százalék körüli ütemben emelkedhetnek, aminek következtében a korábbi nagyon dinamikus reálkereset-emelkedés is számottevően lefékeződik.

Részben a maginfláció, részben az idén is várhatóan magas bérkiáramlás keresleti nyomása következtében 2019-ben a tavalyi 2,8 százalékost kissé meghaladó, 3 százalékos fogyasztói áremelkedésre számít a Kopint-Tárki.

MTI

Nem mindenki értékeli ennyire kedvezőnek a várható növekedés ütemét. A GKI bár szintén felfelé módosította az előrejelzését, csak 3,5 százalékos növekedést jósol, jelezve, hogy a lassulás hosszabb távon is folytatódik. Abban azonban egyetértenek, hogy az idei eredményeket is jelentősen befolyásolják az EU-s traszferek:

Lassuló magyar növekedés és komoly kockázatok a GKI új előrejelzésében

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a tavalyinál lényegesen alacsonyabb, 3,5 százalékos GDP-növekedésre, hosszabb távon pedig további visszaesésre számít. A GKI szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése a korábbi 3,2 százalékosról fölfelé módosította az idei GDP várakozását, amit a várakozásokat meghaladó tavalyi növekedéssel és a kormányzati gazdaság-élénkítő intézkedésekkel, mint családvédelmi akcióterv, magyaráz.