Csökkenő trendet mutat az adóterhelés az OECD országaiban

Csökkent tavaly az OECD országokban a személyi jövedelem adó- és járulékterhelése a szervezet csütörtökön publikált Taxing Wages 2019 tanulmánya szerint.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 36 tagállamában átlagosan 0,16 százalékponttal 36,1 százalékra csökkent tavaly a személyi jövedelmek adó- és járulékterhelése.

Az adó- és járulékterhek mértéke Észtország és az Egyesült Államok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben. (Magyarországon 1,11 százalékponttal 45,0 százalékra, az Egyesült Államokban 2,19 százalékponttal 29,6 százalékra, Észtországban 2,54 százalékponttal 36,5 százalékra csökkent tavaly a mutató. Belgiumban 1,09 százalékponttal 52,7 százalékra csökkent az adó- és járulékterhelés.)

A csökkenés ellenére az adó- és járulékterhek Magyarországon még mindig a hatodik legmagasabb értéket mutatják. Ráadásul a képet tovább árnyalja, hogy igazi csökkenés csak a munkáltatói terhekben mutatkozik – mind a személyi jövedelemadó, mind a munkavállalói terhek emelkedtek a 2018-as évben. (A munkáltatói terhek esetén a 2017-es évhez képest  0,31 százalékkal volt magasabb a mutató, ami a ranglista 3. legrosszabb értéke.)

Változások kategóriánként

Gyermektelen egyedülálló dolgozók

Az eddig bemutatott értékek gyermektelen egyedülálló dolgozók esetében érvényes adóterhelést mutatják. Ebben a kategóriában listát Belgium vezeti 52,7 százalékkal, a második helyen Németország áll 49,5 százalékkal, a rangsorban harmadik Olaszország 47,9 százalékkal.

A régió országaiban ugyanez az érték a magyar 45 százalékhoz képest a Cseh Köztársaságban 43,7 százalék, Szlovákiában 41,7 százalék, Lengyelországban 35,8 százalék az arány.

A legkisebb adó- és járulékterhelés pedig tavaly Chilében volt, 7,0 százalékos, 0,01 százalékponttal magasabb a 2017-esnél. A második legkisebb adóterhelése, 18,4 százalékos Új-Zélandon volt az élőmunkának, a harmadik legkisebb, 19,7 százalék Mexikóban, Svájcban pedig 22,2 százalék, az OECD keretein belül a negyedik legkisebb. Az Egyesült Államokban a nyolcadik legkisebb az adóterhelés.

Egy keresős család két gyerekkel

A családtámogatási rendszer jelentősen befolyásolja az adóterhek mértékét is, így a felmérés két külön kategóriát is vizsgált ehhez kapcsolódóan. Ebből az első az egy kereső család két szülővel és két gyermekkel.

Itt jóval alacsonyabb az OECD átlag (26,6 százalék), igaz a 36 ország összesített adata nem is mutat változást annak ellenére, hogy az egyes országoknál óriási különbségek mutatkoznak.

A legnagyobb csökkenést Új-Zéland esetén mutatták ki (-4,52 százalék), de a balti államoknál is jelentős volt a könnyítés (Litvániában 2,5, Észtországban 2,41 százalék.) A növekedés Lengyelországban egészen extrém 10,33 százalékos volt. Ez különösen akkor lesz szembetűnő, ha hozzá tesszük, hogy a második legmagasabb emelkedést Kanadában mérték 0,97 százalékkal, és a harmadik Norvégia is csak 0,89 százalékos emelkedést mutatott.

E kategóriában az adóterhelés Új-Zélandon a legalacsonyabb (1,9 százalék), második Chile (7,0 százalék), harmadik pedig Svájc (9,8 százalék). A legmagasabb terhelést pedig Franciaországban mérték (39,4 százalék), melyet Olaszország (39,1 százalék) és Görögország (37,9 százalék) követi.

Magyarország a lista második felében található a maga 30, 3 százalékával, a régiós országok közül pedig ugyanezen érték Szlovákiában 30,3 százalék, Cseh Köztársaságban 25,5 százalék, Szlovéniában 25,2 százalék, Lengyelországban pedig 20,9 százalék. Utóbbi azért lehet érdekes, mert mindezt úgy érte el az ország, hogy az előző évhez képet 10 százalékot meghaladó emelkedés történt a kategóriában.

Két keresős család két gyerekkel

Ennél a kategóriánál az OECD átlaga 30,8 százalék, a változás mértéke pedig itt a legnagyobb: 0,21 százalékos csökkenést mértek az elemzők.

A legnagyobb csökkenést egyébként Észtországban (3,57 százalék) és az Egyesült Államokban (2,58 százalék) mutatták ki, a legnagyobb növekedést pedig Koreában (0,57 százalék) és Luxemburgban mutatták ki (0,49 százalék)

A legkisebb adóterhelést ebben a kategóriában Chilében (6,7 százalék), Svájcban és Izraelben mérték (16, 1 százalék), míg a legtöbbet Belgiumban (45,1 százalék) Németországban (42,6 százalék) és Franciaországban (42,4 százalék).

Magyarország itt is a lista második felében szerepel a maga 36,2 százalékával, a régiós országok közül pedig ugyanezen érték Szlovákiában 36,7 százalék, Szlovéniában 35,4 százalék,Cseh Köztársaságban 34,8 százalék,  Lengyelországban pedig 27,1 százalék.

Trendek

A jelenés röviden azt is bemutatja, hogy az ezredforduló óta az adóterhek fokozatos csökkenése volt megfigyelhető, melyet a 2008-ban kibontakozó gazdasági válság (és azt azt követő majd öt éves időszak) akasztott meg. A 2013 óta ugyan visszatért a csökkenés, de ez (még?) nem hozta vissza a válság előtti értékeket.

Forrás: OECD – Taxing Wages 2019

A teljes jelentés innen érhető el: http://www.oecd.org/ctp/tax-policy/taxing-wages-brochure.pdf