Beszerzési Menedzser Index: visszatérés az év eleji bővülési ütemhez

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 54,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem némileg erősödött, és a tavaly tavaszi értékek tartományában van.

A 2019 április havi index nagyobb a márciusi (52,5) értéknél, és a hatodik legmagasabb áprilisi érték. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisoké 52,2). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél magasabb volt (54,3), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (56,8), az idei érték összességében így némileg átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú áprilisi átlagot (52,2), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (54,3).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt márciushoz képest, a változások mértéke hat esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban. Utoljára 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvennegyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta négyszer volt magasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe enyhébben erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nyolc alkalommal mértünk magasabb áprilisi értékeket a korábbi években.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben szinte végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek nyolcadik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, erősebb ütemben. Az idei áprilisi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb áprilisi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően áprilisban csökkenésre utal, első alkalommal nyolc hónap bővülés után. Az index értéke alacsonyabb lett márciushoz képest, és ezzel a tizenegyedik legalacsonyabb áprilisi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legkisebb áprilisi.
  • A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett márciushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenhat hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, alumínium, barack, bors, csirkemell, csirkerészek, élőállat, fokhagyma, hagyma, marhabél, málna, paprika, réz, sertés, szeder, szója, természetes belek és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt adalékanyagokból, alapanyagokból, autóipari alkatrészekből, Böhler elektródából, burgonyakeményítőből, elektronikából, fali lámpából és passzív elektronikai alkatrészekből. Jelentősebb árcsökkenésről ellenállások, juhbél, kvarchomok és nyerstej esetében számoltak be a válaszadóink.
Hirdetés