Megjelent a MAZARS 2018/2019-es közép-kelet-európai befektetésekről szóló beszámolója

A közép-kelet-európai (CEE) piac 2018-ban ismét jól teljesített a vállalati összeolvadások és felvásárlások tekintetében – áll a MAZARS és a Mergermarket közösen jegyzett „CEE-Látkép: Külföldi befektetések 2018/2019” című jelentésében. A szakértői tanulmány a 2018-ban történt vállalati összeolvadásokra és felvásárlásokra (M & A – Mergers and Acquisitions) fókuszál a közép-kelet-európai régióban. A kiadvány megállapítja: más fejlődő régiókhoz képest a régió továbbra is stabilabb és biztonságosabb célt jelent a nemzetközi befektetőknek. Tavaly hazánk is a régiós felvásárlási rekorderek között volt a befektetett tőke nagysága alapján, azonban a tranzakciók számában még mindig messze lemaradt a dobogós helyről.

Erős üzleti alapok és stabilitás a CEE-régióban

2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe (a tanulmány az 5 millió euró feletti nyilvánosan bejelentett üzleteket vette górcső alá). A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára; a befektetett tőke értékét tekintve Ausztria, Csehország, Magyarország, Ukrajna, Oroszország és az Adria-régió is növekedett a 2017. évihez képest.

A régiós piac stabilitása még egyértelműbb az afrikai, latin-amerikai vagy délkelet-ázsiai piacokéval összehasonlítva. A fejlődő piacok többségében a befektetések értéke több mint 20 százalékkal csökkent, míg a közép-kelet-európai piac relatív kiegyensúlyozott, 1 százalékot esett csupán. A régió Nyugat-Európával szemben is izgalmas befektetési és piacszerzési lehetőségeket kínál – jó árak mellett – olyan országokban, ahol a GDP éves növekedése továbbra is 3 százalék feletti, ami csábító kockázat/megtérülés lehetőségeket jelent a legtöbb M&A-befektetőnek.

Ebben Magyarország is kiemelt helyen volt 2018-ban: Ausztria és Lengyelország mögött a régiós M&A-piac harmadik helyén hazánk állt a befektetések értékét tekintve, amelyben jelentős szerepet játszott a Telenor tavalyi felvásárlása, amelyik a második legnagyobb régiós ügylet volt a maga 2,8 milliárd eurójával. A külföldi befektetések száma is nőtt a 2017-es évihez képest Magyarországon, azonban tranzakciószámban a hagyományosan nagyobb M&A-piaccal rendelkező országok – Ausztria, Lengyelország és Csehország mellett Románia és Észtország is – megelőzték.

Honnan érkezik a tőke?

A régión belüli, országokon átívelő tranzakciók mind számban, mind értékben elhanyagolhatók, az M&A-piacot a belföldi tranzakciók és a régión kívülről érkező befektetők uralják.

Tavaly a külföldi (régión kívüli) befektetések értéke a 2017. évihez képest megduplázódott, és majdnem elérte a 27 milliárd eurót. A külföldi befektetések ráadásul a teljes M&A-piac értékének 58% százalékát tették ki. A tranzakciók darabszámát tekintve azonban az M&A-ügyletek több mint felét a határon belüli befektetések képezik.

A külföldről a régióba áramló tőke esetében hagyományosan a nyugat-európai országok (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia) és az USA dominál. Meglepetésre a Kínából érkező befektetések 2018-ban jelentősen csökkentek a korábbi erősebb M&A-aktivitáshoz képest.

„A közép-kelet-európai M&A-piac általánosságban kiváló értéket jelent és kiváló lehetőségeket kínál a nemzetközi, főként a nyugat-európai, az egyesült államokbeli, a kínai vagy éppen a dél-afrikai befektetőknek” – mondta Michel Kiviatkowski, a lengyel MAZARS ügyvezető partnere, egyben a régió tranzakciós tanácsadási üzletágának vezetője. A „régi Európával” összehasonlítva a régió nemcsak gyorsabban nő, de alacsonyabb bérköltségű, jól képzett és többnyelvű munkaerővel is rendelkezik. Emiatt a régióra sokáig csak „alvállalkozóként” tekintettek, azonban a növekvő középosztály vásárlóereje a szolgáltatások és a kereskedelem terén is kiváló megtérülést ígér a befektetőknek.

A magántőke is érdeklődik a régiós lehetőségek iránt

A magántőkés (Private Equity) felvásárlások értéke szintén jelentősen, 83 százalékkal nőtt tavaly, amely összesen 7,5 milliárd eurót tett ki. A magántőke esetében is elmondható, hogy a piacot tavaly a nagy értékű tranzakciók uralták (pl. INNIO-, Zentiva-felvásárlás), így a növekvő érték mellett a tranzakciók számának csökkenése figyelhető meg.

A nemzetközi felvásárlásokkal foglalkozó cégek vonzónak találják a régió árazását és erős gazdasági alapjait, ezért a magántőke-iparág az utóbbi években virágkorát éli, és jelentős tényező a régióban.

A legizgalmasabb M&A-iparágak

Tranzakciószámban a termelő, az ipari vállalatok felvásárlásai továbbra is vezetik a piacot, azonban a sokrétű gazdaságnak köszönhetően több más szektorban is jelentős az ügyletek száma. A termelő cégek mellett az IT-, a szolgáltatások, a kereskedelem, az élelmiszeripar, az energiaszektor, az egészségügy, valamint az agrárszektor is kiemelkedően teljesített 2018-ban.

A befektetett tőke értékét vizsgálva az energiaszektor az egyértelmű nyertese 2018-nak 7,6 milliárd euró tranzakciós értékkel. Igaz, ennek az összegnek a nagy része néhány megaügyletnek köszönhető (Rosznyefty – 3,7 milliárd euró, OOO Arctic LNG – 2,2 milliárd euró). Az ipari termelőszektor második helyéhez hozzájárult az INNIO-csoport felvásárlása (Advent International – 2,78 milliárd euró). A harmadik helyen a telekommunikációs szektor áll, amely gyakorlatilag a Telenor-csoport cseh befektetők (PPF-csoport – 2,8 milliárd euró) általi felvásárlásának értéke.

Jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatási szektor tranzakciós értéke is 2018-ban. A pénzügyi szolgáltatók alapvetően jól teljesítenek, és a bankszektor is egyre stabilabb a régióban, emellett a különböző fintech megoldások kedvelt tesztpályája is Közép-Kelet-Európa, a modern banki megoldásokra kimagasló a helyi fogyasztók nyitottsága. Az információtechnológia is hatalmas növekedés előtt áll, hiszen a szektorba korábban áramló tárgyi, humán- és pénzügyi befektetések, valamint a fejlett infrastruktúra mostanra ért be.

Jó kilátások a 2019-es évre

A kilátások pozitívak a jövőre nézve a piac stabilitását és a trendeket figyelembe véve. A régió GDP-növekedése kimagasló, minden országban zajlik a generációváltás, a munkaerő képzett, a kkv-szektor fejlődik, azonban a pozitív eredmények ellenére a régiónak szembe kell néznie néhány kihívással. Ezek közé tartoznak a brexit lehetséges hatásai, az USA kereskedelmi háborúja az EU és Kína ellen, az orosz szankciók hatásai, valamint az Európai Unió és a régió néhány kormánya közt lévő feszültség is. Mindezek ellenére a régió eddig is megbízható és növekedésre képes területet jelentett a nemzetközi és helyi befektetőknek.

„Régiónk erősen teljesített a 2018-as évben, és jó pozícióban van ahhoz, hogy ez 2019-ben is folytatódjon. Nemzetközi szinten vezető pozícióban lévő, a régiós piac ötödik legnagyobb szereplőjeként, tanácsadóként és szolgáltatóként a MAZARS is aktív szerepet vállal ebben, amikor sikeresen köti össze a CEE-régiót a világ többi részével” – jegyezte meg Michel Kiviatkowski.

A külföldi M&A-tőke beáramlása a magyar piacra 2018-ban kivételesen jelentős volt, azonban ez gyakorlatilag egy meghatározó (Telenor) felvásárlás hatásának köszönhető. A 2018-as tranzakciószám- és értéknövekedés bizakodásra adhat okot a jövőre nézve, viszont az utóbbi években a régiós versenyben lemaradás látszik. A generációváltás, a kialakult startup-ökoszisztéma és a gazdasági növekedés jó alapot és lehetőségeket biztosít a külföldi befektetői bizalomnak, azonban továbbra is jelentős a belföldi tranzakciók dominanciája a hazai felvásárlási piacon – tette hozzá Benedek Zoltán, a budapesti MAZARS-iroda Audit- és Tranzakciós Tanácsadási üzletágának partnere.

 

A teljes jelentés elérhető online : https://eng.mazars.hu/Home/News/Publications-of-Mazars-Group/Newsletters-studies-surveys/CEE-View-Inbound-M-A-Report-2018-2019. Ha bármilyen kérdésük lenne, kérjük, keressenek minket.

Hirdetés