Tovább zsugorodott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Áprilishoz képest némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának májusi teljesítménye.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn azt közölte végleges adatként, hogy az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,7 pontra gyengült. Ez megegyezett a hónap közepén ismertetett előzetes számmal, de valamivel gyengébb az áprilisi 47,9 pontnál. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.)

Májusban már a negyedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index.

A vizsgált hét euróövezeti ország közül háromban volt 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke májusban.

Németország feldolgozóiparának májusi BMI-mutatója 2 hónapja legalacsonyabb szintre, 44,3 pontra süllyedt. Az olasz mutató ugyanakkor 8 havi csúcsra, 49,5 pontra nőtt, az osztrák viszont 47,8 ponttal 50 havi mélypontra esett májusban.

A vizsgált hét euróövezeti ország közül Görögországnak volt a legmagasabb a feldolgozóipari BMI mutatója májusban, 54,5 pont, ami 3 havi mélypontnak felelt meg. A holland mutató kéthavi csúcsra, 52,2 pontra erősödött, a francia 3 hónapja legmagasabb szinten, 50,6 ponton állt, a spanyol pedig 3 havi mélyponttal, 50,2 ponton volt.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a májusi és általában az elmúlt hónapok adatsora azt mutatja, hogy az euróövezet feldolgozóipara visszaesik. A cégek attól tartanak, hogy a globális gazdasági növekedés lassulása, a Brexit és a kereskedelmi háborúk csökkentik a termékeik iránti keresletet, ezért behúzták a fékeket, visszafogják beruházásaikat és csökkentik a foglalkoztatottak számát az ágazatban.

MTI