Zsugorodott a feldolgozóipar teljesítménye – nem csak az eurövezetben

Májushoz képest némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának júniusi teljesítménye, de más térségekben sem születtek sokkal kedvezőbb adatok

Az euroövezet tovább gyengélkedik

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn azt közölte végleges adatként, hogy az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,6 pontra gyengült. Ez gyengébb a hónap közepén ismertetett 47,8 pontos előzetes számnál, és alacsonyabb a májusi 47,7 pontnál.

Hirdetés

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Júniusban az ötödik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index.
A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül ötben volt 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke júniusban.

Németország feldolgozóiparának júniusi BMI-mutatója 4 hónapja legmagasabb szintre, 45 pontra emelkedett, de így is a legalacsonyabb volt a vizsgált nyolc ország közül. Az osztrák mutató 55 havi mélyponttal, 47,5 ponton, a spanyol 74 havi mélyponttal, 47,9 ponton, az olasz 3 havi mélyponttal, 48,4 ponton, az írországi 73 mélyponttal, 49,8 ponton állt.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül Görögországnak volt a legmagasabb a feldolgozóipari BMI mutatója júniusban, 52,4 pont, ami 19 havi mélypontnak felelt meg. A francia mutató 9 havi csúcson, 51,9 ponton állt, a holland pedig 72 havi mélyponton, 50,7 ponton volt júniusban.

Más piacok sem szárnyalnak

Júniusban már a második egymást követő hónapban zsugorodott az orosz feldolgozóipar teljesítménye a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn közölt beszerzésimenedzser-indexe szerint. A júniusi feldolgozóipari BMI 48,6 pontra süllyedt a májusi 49,8 pontról (áprilisban 51,8 pont, márciusban 52,8 pont volt).

A vártnál gyengébb lett, zsugorodást jelző szinten süllyedt a kínai feldolgozóipar teljesítménye is. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit közös felmérése szerint a júniusi kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,4 pontra, január óta legalacsonyabb szintre csökkent a májusi 50,2 pontról.

Az USA sem büszkélkedhet

A várakozásokkal szemben javult kissé az előző havihoz képest, de továbbra is stagnálás közeli állapotot mutat az Egyesült Államok feldolgozóiparának a teljesítménye az IHS Markit kimutatása alapján.

Júniusban 50,6 pont lett az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a májusi 50,5 pont után. A BMI májusi 50,5 pontos értéke közel egy évtizede, 2009 szeptembere óta a legalacsonyabb volt.

A jövőbeni kilátásokkal szemben táplált aggodalmak fékezték az új munkahelyek teremtésének az ütemét, ami 2016 augusztusa óta a legkisebbnek bizonyult.

“Az amerikai feldolgozóipar közel egy évtizede a legnehezebb időket éli át, az elmúlt két hónapban a 2009-es globális pénzügyi válság óta a leggyengébb teljesítményadatokat mutatta” – foglalta össze a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Rámutatott: az intézet felmérése a hivatalos makrogazdasági adatok viszonylag pontos előrejelzésének tekinthető és eszerint mind a termelési értékben, mind a munkahelyek számában csökkenésre kell számítani. A feldolgozóipar termelési értéke negyedéves bázison 0,7 százalékkal, a foglalkoztatottak száma pedig 18 ezerrel csökkenhet.

MTI