A szolgáltatóipar húzta fel az eurozóna növekedési adatait

Az előzetes adatokhoz képest nagyobb mértékben gyorsult az euróövezet magánszektorának növekedése júniusban a beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint. Ezt pedig főként a szolgáltatóipar erősödésének köszönheti.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán azt közölte végleges adatként, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,2 pontra emelkedett júniusban az előző havi 51,8 pontról. Az előzetes adat 52,1 pont volt.

Hirdetés

Ugyancsak szerdán közölt adat szerint az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar BMI tavaly október óta legmagasabb szintre, 53,6 pontra erősödött a májusi 52,9 pontról. Az előzetesen közölt júniusi érték gyengébb volt, 53,4 pont.

(Az összetett BMI értékét főként a feldolgozóipar rontott, hiszen annak értéke júniusban tovább csökkent, és már 47,6 pontnál tart. Ez a szektor az elmúlt hónapokban folyamatosan az 50-es BMI érték alatti szintet mutatott, ami a teljesítmény csökkenését jelenti.)

A kompozit BMI a legmagasabb értéket Írországba érte el, 54,4 ponttal, ami négyhavi csúcsnak felel meg. A francia mutató héthavi csúcsra, 52,7 pontra nőtt, gyengébb lett az előzetesben szerepelt 52,9 pontnál. A német index az előzetesnek megfelelő szintű 52,6 pont lett, ami egyben megegyezett a májusi mutatóval. A júniusi spanyol összesített BMI szintén változatlan szintű, 52,1 pont lett, az olasz mutató ugyanakkor 3 havi csúcsra, 50,1 pontra emelkedett.

MTI