Beszerzési Menedzser Index: tovább lassult a növekedés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 51,3. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban még tovább gyengült, ennél alacsonyabb értéket legutóbb három éve mértünk (2016. május-június, egyaránt 50,9).

A 2019 július havi index kisebb a júniusi (54,1) értéknél, és a nyolcadik legalacsonyabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusoké 52,8). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél magasabb volt (55,2), köszönhetően a 2016-2017-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,0; 55,5), az idei érték összességében így átlag alatti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Hirdetés

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Beszerzési Menedzser Index

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú júliusi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek mindegyike csökkent júniushoz képest, a változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, második alkalommal két hónap szűkülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenhetedik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta tízszer volt alacsonyabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig öt alkalommal mértünk alacsonyabb júliusi értékeket a korábbi években.

A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek első alkalommal szűkülnek tíz hónap bővülés után, nagyon enyhe ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a tizedik legkisebb júliusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan júliusban további növekedésre utal, második alkalommal zsinórban. Az index értéke ugyanakkor alacsonyabb lett júniushoz képest, de átlag feletti értéknek tekinthető. Egyúttal a hetedik legmagasabb júliusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizedik legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenharmadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legkisebb júliusi.
  • A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a tizenegyedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acélipari termékek, csirkecomb, csirkehát, csirkemell, cső, fahéj, felületaktív anyagok, lámpabúrák, palack, papír, rézkábel, síklemez, tej és tölgyfa kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt adalékanyagokból, (vastagfalú) csövekből, elektronikai speciális eszközökből, fali lámpából, lábbeliből, lemezből, paprikából, szilikonkaucsukból, új-zélandi komlóból és zártszelvényből. Jelentősebb árcsökkenésről acél, fagyálló  folyadék, glikol, horgony, lemez, polipropilén, ruházat, színesfémek és vaj esetében számoltak be a válaszadóink.