Európai autóipar: beláthatatlan következményei lennének a megállapodás nélküli Brexitnek

A hét elején az európai autóipar legnagyobb szervezetei közös sajtónyilatkozatban hívták fel a figyelmet a megállapodás nélküli Brexit veszélyeire és elkerülésének fontosságára. A közös nyilatkozat szerint a rendezetlen kilépés a teljes európai autóiparban komoly válsághelyzetet eredményezne.

Az európai autógyárakat tömörítő Automobile Manufacturers Association (ACEA) és az európai autóipari beszállítókat képviselő European Association of Automotive Suppliers (CLEPA) mellett 21 nemzeti iparági egyesülés írta alá a sajtónyilatkozatot – utóbbiak között megtalálhatóak a legnagyobb német, francia, olasz vagy svéd gyártókat képviselői szervezetek is.

A szöveg kiemeli, hogy az autóipar az európai gazdaság egyik meghatározó eleme – Európa szerte közel 13,8 millió munkavállalót foglalkoztat, ami az összes munkavállaló 6,25%-át jelenti. Ez az iparág az elmúlt években több országot érintő összetett ellátási láncokat épített ki, hogy biztosítsa a gyártás gazdaságosságát, és fenntartsa az európai autógyártás versenyképességét.

A rendezetlen Brexit esetén életbe lépő mechanizmusok (az új vámtarifák és vámügyi eljárások) pont ezeket rombolnák le.

Amellett, hogy a döntés szétzilálná a kereskedelem eddigi kereteit – melynek komoly árnövelő hatásai lesznek -, veszélyezteti a just-in-time gyártási modellre berendezkedett gyárak folyamatos működését. A nyilatkozat szerint a termelés leállása percenként 50.000 font veszteséget termelhet.

A teljes sajtóközlemény angol nyelvű anyagát ide kattintva olvashatja el.

European Automobile Manufacturers Association

Hirdetés