Csökkent az infláció szeptember folyamán

A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havi 3,7 százalékról 3,9 százalékra nőtt szeptemberben, és 0,2 százalék után 0,4 százalék volt a havi maginfláció.

A szeptemberi infláció január óta a legalacsonyabb és jobban lassult az elemzők várakozásánál, akik 3,0 százalékos szeptemberi inflációra számítottak az augusztusi 3,1 százalékot követően.

Éves árnövekedés

Az élelmiszerek és a dohányáruk ára emelkedett legjobban egy év alatt, 5,1 százalékkal, illetve 12,3 százalékkal. Az élelmiszereken belül a sertéshús ára 13,3 százalékkal emelkedett, ami 1,8 százalékponttal nagyobb az augusztusinál. A kenyér árának 8,5 százalékos emelkedése lényegében az előző havival megegyezik, a liszt árának 7,2 százalékos emelkedése 11,3 százalékról fékeződött le. Az idényáras élelmiszerek áremelkedése átlagosan 6,5 százalékos volt. Az augusztusi 31,3 százalékról 19,4 százalékra fékeződött a burgonya drágulása, a friss zöldségeké 23,6 százalékról 4,6 százalékra.

Az üzemanyagok éves árcsökkenése az augusztusi 2,6 százalékról 4,6 százalékra változott. A szolgáltatások 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt, az augusztusi 2,8 százalékos áremelkedés után. Ezen belül a lakbérek második hónapja mutatnak kétszámjegyű emelkedést, 10,7 százalékost.

A tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy évvel ezelőtt, éppen úgy, mint augusztusban, ezen belül csak az ékszerek áremelkedése ugrott meg 4,4 százalékról 7,0 százalékra.

Havi árnövekedés

Augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott szeptemberben, ezen belül azonban a tej 2,3 százalékkal, a tejtermék 1,2, a sertéshús 2,2 százalékkal drágult.

Az idényáras élelmiszerek ára 4,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor e nélkül számolva az élelmiszerárak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 0,7 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatásokért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a telefon- és internetszolgáltatások 3,1 százalékkal drágábbak, az üdülési szolgáltatások 3,8 százalékkal olcsóbbak lettek.

A ruházkodási cikkek ára 1,0 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagok ára 0,9 százalékkal csökkent szeptemberben az egy hónappal korábbihoz képest.

Tárgyévben mért infláció szeptember végéig

Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

MTI