Beszerzési Menedzser Index: nincs érdemi változás szeptemberhez képest

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez még folytatódik 2019-ben is.

Az ütem azonban továbbra is enyhe maradt, az elmúlt három évben csak két alacsonyabb érték volt (2019. július és szeptember, rendre 51,2 és 51,7). A 2019 október havi index nagyobb a szeptemberi (51,7) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októbereké 52,4). Az elmúlt három évben az októberi átlag ennél magasabb volt (57,2), köszönhetően a 2016-2018-as évek egyenletesen gyorsabb ütemének (rendre: 56,6; 57,5; 57,3), az idei érték összességében így átlag alatti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

- H I R D E T É S -

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi októberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú októberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (57,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent szeptemberhez képest, de a változások mértéke egy esetben sem haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal négy hónap bővülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019 április-májusában volt 50,0 pont alatt az index, amit a már említett négy hónapos bővülő trend követett.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tíz alkalommal mértünk alacsonyabb októberi értékeket.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek harmadik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, enyhe ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a tizenötödik legnagyobb októberi. 2018-ban összesen tizenegy hónap alkalommal jelzett növekedést az index.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően októberben csökkenésre utal, első alkalommal négy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett szeptemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, a kilencedik legalacsonyabb októberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legalacsonyabb októberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenhatodik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizedik legkisebb októberi.
  • A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a nyolcadik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett szeptemberhez képest, és 50,0 pont fölé emelkedett. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban csirkemell, gyümölcs, papír, szálanyag, természetes bőr, tojás, UHT (2,8%) és üvegpalack kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, integrált áramkörökből, melegen hengerelt zárszelvényekből, speciális elektronikai eszközökből és üvegpalackból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, forgácslap, fűszer és műbőr esetében számoltak be a válaszadóink.

MLBKT

Hirdetés