Adókedvezmény kalkulátor filantrópoknak

Miközben mind többen látják, mások segítése megéri a belefektetett időt és erőfeszítést, alig néhányan tudnak arról, milyen adóelőnyökkel járhat az adományozás a jótékonykodók számára. A Social Impact Alliance tanácsadó szervezet ezért létrehozott egy online kalkulátort, amely egyszerűen és ingyenesen segít kiszámolni, hogy a magyar vállalatok mennyit adakozhatnak úgy, hogy a lehető legmagasabb adókedvezményt vehessék igénybe. Az eszköz az első ilyen jellegű kalkulátor, amelyet erre régióra fejlesztettek.

A kalkulátor nemcsak Magyarországon, de az eltérő adójogszabályokkal rendelkező visegrádi országokban is segít az adományok tervezésében. A magyar szabályozás magas kedvezményekkel támogatja a vállalati adományozást, Lengyelországban bizonyos esetekben akár a teljes összeg leírható a bevételekből. A Cseh Köztársaságban mind az egyéni, mind a vállalati adományozás támogatott, míg a szlovák adományozók csak erkölcsi megelégedést érezhetnek, hiszen egyetlen eurócentet sem vonhatnak le adójukból.

Forrás: Social Impact Alliance / OTS

Ma Magyarországon magánszemélyek számára nincs adókedvezmény adományozásra, a társasági adományozók a visegrádi országok közül viszont itt vannak a legjobb helyzetben: a kedvezmény akár az adományra fordított összeg 50%-át is elérheti.

Adományozásról akkor beszélünk, amikor az adományozó növeli az adományban részesülő vagyonát és az adományban részesülő semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújt az adományozónak.

A kalkulátor bárki számára elérhető (https://ceeimpact.org/hu/kalkulator/), aki szeretné kiszámolni, mekkora adomány esetén kaphatja a legnagyobb adókedvezményt.

További információért az adományozásról és a stratégiai filantrópiáról látogasson el a CEEimpact.org oldalra.

Social Impact Alliance / OTS

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.