Változnak a versenytársak együttműködésének lehetőségei

Európai Versenyhatóságok Hálózata (European Competition Network, ECN) közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben a versenyjog alkalmazásának szempontjait rögzítik a koronavírus miatti válság idejére. A dokumentum kiemeli, hogy a jelenlegi válsághelyzetben – a korábbi gyakorlattól eltérően – a versenytársak fokozott együttműködése indokolt lehet bizonyos ágazatokban. A Deloitte munkatársainak írása ezt a változást járja körbe.

A szerzők kiemelik, a versenytársakkal való együttműködésnek, az információk megosztásának számos korlátja van versenyjogi szempontból, ennek ellenére a kialakult helyzet sok esetben a versenytársak fokozott együttműködését teszi szükségessé. Mivel a korábbi versenyjogi szabályok továbbra is érvényben maradnak, adódik a kérdés, mi az a pont, ameddig a versenytársak kooperációja nem eredményez hatósági eljárást.

A kérdéses nyilatkozat kiadására alapvetően a fogyasztók megfelelő ellátásának biztosítása céljából került sor, vagyis a hatóságok figyelembe veszik majd, ha az együttműködés az ellátási hiány elkerülését célozza. Más kérdés, hogy a dokumentum nem nevesíti, milyen szektorra és együttműködési formákra tartja ezt elfogadhatónak. Fontos: amennyiben az érintett vállalkozások bizonytalanok abban, hogy eljárásuk megfelel-e ennek, érdemes iránymutatásért az Európai Bizottsághoz, az EFTA Felügyeleti Hatósághoz vagy az érintett nemzeti versenyhatósághoz fordulniuk.

A szerzők igyekeztek összegyűjteni azokat a pontokat, melyekre leginkább oda kell figyelni az érintetteknek. Ezek alapján kiemelten fontos, hogy:

  • a versenyjogi szabályok továbbra is érvényben maradnak;
  • az egyértelműen jogsértő magatartás ellen a hatóságok ezt követően is fellépnek;
  • valamint szem előtt kell tartani, hogy az együttműködés elemei nem lépik-e át a dokumentumban kiemelt, fogyasztók megfelelő ellátásának fenntartására vonatkozó engedményeket.

Bővebb információk és részletesebb tanácsok a Deloitte munkatársainak teljes elemzéséében, melyet ide kattintva is elérhet!

Deloitte

- H I R D E T É S -