Áprilisban nagyot zuhant a GKI fogyasztói bizalmi indexe

Közel 30 éves története során a GKI fogyasztói bizalmi index még soha nem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint 2020 áprilisában, értéke azonban még így sem éri el a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumát – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

A GKI bizalmi index értéke áprilisban mínusz 49,8 pontra esett, az előző havi mínusz 12,1 pontról.

A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélküliség miatt erősödött, de a magyar gazdaság jövőjének megítélése is drámaian negatív lett – írták a közleményben.

A munkanélküliségre vonatkozó index értéke mínusz 68,4 pontra csökkent, míg az inflációs várakozásé mínusz 66,7 pont lett, de a gazdasági helyzetre vonatkozó várakozás indexe is elérte a mínusz 65 pontot.

A lakosság saját várható pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye viszonylag kisebb mértékben romlott, értéke mínusz 28,1 pont lett.

A sokkhatás legkevésbé az emberek jövőbeli megtakarítási képességét érintette, itt a havi csökkenés minimális volt, igaz részben azért, mert a lakosság jelentős hányada eddig sem tudott megtakarítani, a részindex értéke az idén áprilisban mínusz 37,9 pont.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe 1000 ember megkérdezésével készül, a felmérés reprezentatív. Az index interaktív táblázata megtekinthető a http://gki.hu/vizzu/ címen, illetve beilleszthető a https://vizzuhq.com/gki_befuzokod_vizzu.txt linkről.

MTI

- H I R D E T É S -