Drasztikusan csökken a kitermelés – emelkedhet az olaj ára

Húsvét vasárnapra sikerült mindenki számára elfogadható döntést hoznia az OPEC+ (az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok) tagságának – napi 9,7 millió hordóval csökkentik a kitermelést, hogy ezzel próbálja stabilizálni az olaj világpiaci árát.

Az OPEC+ megállapodás nyomán a tagországok a világkereslet tíz százalékát megközelítő mennyiséggel csökkentik kitermelésüket, amely bár egyáltalán nem váratlan, de akkor is rekord szintű önkorlátozást jelent. A termeléscsökkentés 2020. május és júniusa között érvényes, de a csökkentés mértékét csak fokozatosan, 2022. áprilisig oldják majd fel.

A döntésre az olajár elmúlt hónapban lezajlott zuhanása miatt volt szükség. A koronavírus-járvány nyomán egyes számítások szerint akár 30%-kal is eshetett a kereslet, ami főként a bevezetett korlátozó intézkedéseknek és a termelésleállásoknak (is) köszönhető. Az árzuhanás másik indikátora Oroszország, valamint Szaúd-Arábia azon politikája volt, hogy a kialakult helyzetben, az árak mind erősebb letörésével ellehetetlenítsék versenytársaikat és egyben növelhessék piaci részesedésüket.

A megállapodást egy ilyen helyzetben nem volt egyszerű tető alá hozni, hiszen eltérő stratégiákat és elvárásokat kellett összehangolni. A döntés főként Oroszország és Szaúd-Arábia között vita rendezésének elhúzódása miatt késlekedett, de az utolsó pillanatban Mexikó is kénytelen volt blokkolni azt, mert nem tudta vállalni a csökkentés rá kirótt részét. Utóbbi kérdést végül az Egyesült Államok oldotta fel azzal, hogy későbbi (előre nem tisztázott) ellenételezésért cserébe átvállalta Mexikó kvótájának teljesítését is.

A döntés hírére ugyan valóban emelkedésnek indult a kőolaj világpiaci ára, de ez gyorsan elakadt – továbbra sem tudott elszakadni a 31-21 dolláros sávtól. Több elemző is jelezte, hogy további csökkentésre is szükség lehet ahhoz, hogy jelentősebb változást érjenek el a piacon. Ettől egyébként az OPEC+ egyes tagállamai sem zárkóztak el.