Csökkent az ipari termelés az euróövezetben februárban

A vártnál valamivel jobban teljesített az euróövezet ipara februárban, a koronavírus-járvány gyors elterjedését megelőző hónapban, de éves összevetésben már a tizenötödik egymást követő hónapban mértek csökkenést.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentése szerint éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 1,9 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése februárban. Elemzők erősebb, 2,0 százalékos csökkenésre számítottak az előző havi 1,7 százalékos visszaesés után.

Csökkent a beruházási javak (3,6 százalékkal), a félkész termékek (0,8 százalékkal) és az energia (2,2 százalékkal) termelése, míg a tartós fogyasztási cikkek termelése 0,9 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,1 százalékkal nőtt februárban éves szinten.

Havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,1 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése. Elemzők 0,2 százalékos visszaesést vártak a januárban mért 2,3 százalékos emelkedés után. A beruházási javak termelése 1,5 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 2,0 százalékkal csökkent, míg a félkész termékek és a nem tartós fogyasztási cikkek termelése egyaránt 0,4 százalékkal, az energiáé pedig 0,7 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió 27 tagállamában januárhoz képest stagnált, tavaly februárhoz viszonyítva pedig 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 8,0 százalékkal, Luxembourgban esett vissza. Írországban 6,8 százalékos, Görögországban pedig 3,5 százalékos volt a csökkenés.

A legnagyobb mértékben Málta ipari termelése nőtt, 10,5 százalékkal, a sorban következő Lengyelországban 3,6 százalékra, Szlovéniában pedig 2,4 százalékra rúgott az ütem februárban.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés februárban, mérséklődött az ütem a januári 2,8, illetve a decemberi 6,5 százalékos visszaeséshez képest.

Havi összevetésben Észtországban nőtt legerősebben az ipari termelés februárban, 8,7 százalékkal, Dániában 3,7 százalékkal, Lettországban pedig 3,1 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Görögországban mérték, 3,7 százalékosat, majd Portugália következik 2,8 százalékkal és Málta 2,6 százalékkal.

Magyarország ipari termelése januárhoz képest 0,2 százalékkal, tavaly februárhoz képest pedig 1,8 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.

MTI

Hirdetés