Készülj fel a szabályos (és hatékony) irodai fertőtlenítésre

Lassan elérkezik az irodák visszafoglalásának időszaka, a járvány lecsengőben van. Az újabb hullám elkerülése érdekében azonban törvényi kötelezettségeik vannak az irodákat, közületeket üzemeltetőknek. Te felkészültél a biztonságos környezet biztosítására? Íme pár dolog, amik segíthetnek (még nem késtél el).

Az óvintézkedések szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni, és ezt az irodák és munkahelyek többsége belátja, sőt, kötelességük is a kockázatértékelés elvégzése. A csúsztatott munkaidő, a részleges visszatérés, a folyosók egyirányúsítása, a lift- és mosdóhasználat szabályozása, a 1,5 méteres távolság tartása mind-mind segíthet a fertőzésveszély csökkentésében, azonban emellett elengedhetetlen a higiéniai körülmények felülvizsgálata is.

A koronavírus-járvány most az egész világot megrázta, és az első hullám lecsengése korántsem jelenti azt, hogy a vírus ne térne vissza több hullámban a következő időszakban. A világjárványokkal a jövőben számolnunk kell, így a mostani óvintézkedések nem csupán pár hónapra szólnak: a munkakultúránk és az irodáink alapjaiban változhatnak meg.

Az egészségügyileg magas felkészültségű irodák szintén nem a koronavírus járvány eredményei: azok a cégek, amelyek megengedhették maguknak, korábban az éves influenzajárványokra is már alaposan felkészítették az irodáikat. Az óvatosság tehát nem új jelenség, most azonban a koronavírus járvány miatt mindannyiunknak egyszerre lett érdeke, hogy biztosítsuk a lehető legjobb higiénés körülményeket. A betegség következtében kieső munkaerő pedig mindenképpen veszteség a foglalkoztató számára, amivel egyik munkáltató sem számol szívesen az anyagilag egyébként is nehéz helyzetet hozó időkben…

Két fronton érdemes (és előírt) a védekezést megkezdeni.

Az első a hatékony kézfertőtlenítés

A megfelelő helyen telepített kézfertőtlenítő állomások (és a közelükben elhelyezett használati útmutatók, emlékeztetők) segíthetnek abban, hogy a kézhigiéné fenntartása ne csak egy tevékenység legyen, hanem mindannyiunk egészségének érdekében szokássá váljon.

Az iroda méretétől és a tér elosztásától függően az alábbi helyekre érdemes kézfertőtlenítőt kihelyezni:

Bejárat: Kutatások szerint egy forgalmas irodában a bejárati kilincsen megtelepedett vírusokat négy óra alatt a dolgozók közel 60%-a elkaphatja.

Mosdó környéke: Habár itt kézmosásra is lehetőség van, a kézhigiéné betartása ebben a térben jön a legtermészetesebben mindannyiunk számára, ha pedig a mosdóajtó előtt fertőtlenítünk, azzal megelőzhetjük, hogy a kezünkre tapadt szennyeződéseket felvigyük a kilincsre.

Kávézó/ ebédlő/ konyha: Étkezés előtt kiemelten fontos a kézmosás/ kézfertőtlenítés, hiszen a megfelelő egészségügyi intézkedések nélkül a vírust könnyen bejuttathatjuk az emésztőrendszerünkbe.

Tárgyalók: Amellett, hogy ezekben a terekben folynak a projektmegbeszélések, az ügyfeleket is gyakran itt fogadjuk, tehát forgalmas hely, ahol ugyanazon az asztalfelületen osztozunk többen egy nap. Ha üzleti partneredet már megérkezésükkor higiénés elővigyázatosságra inted, azzal nem csak az egészségéről gondoskodsz, de egyúttal a céged felelősségteljes gondolkodását is sugalmazod felé.

Munkaállomások: Rendszerint minden dolgozónak egyéni munkaállomása van, ami a saját territóriuma. Ez együtt jár azzal is, hogy a kollégád itt több órát is eltölt, ha tüsszent vagy köhög, utána ugyanitt folytatja a munkáját, esetleg eszik is az asztalánál. Fontos, hogy a személyes higiéniáról is gondoskodj, akár úgy, hogy kollégádat egyéni kézfertőtlenítővel ellátod és/vagy biztosítod a napi fertőtlenítést a munkaállomásán.

Hogyan gondoskodhatsz erről?

Például falra szerelhető kézfertőtlenítő állomással, vagy ugyanennek állványos, önállóan is kihelyezhető kivitelével.

Ha a brandbook vagy az irodai előírások szükségessé teszik, akkor természetesen céged arculatára szabott kézfertőtlenítő állomást is beszerezhetsz.

A hatékony kézfertőtlenítő állomás ismérve, hogy szenzoros (nem igényel érintést, nem teremt újabb fertőző felületeket), elemmel is működik (nem igényel hálózati áramforrást) és takarékos (csak a megfelelő mennyiségű fertőtlenítő szert adja ki).

A második front a levegő fertőtlenítése

Erre választhatsz napjában alkalmilag használt, vagy folyamatosan működő eszközt is.

A Germicid UV-C + ózon lámpa például a helyiség méretétől függően akár 50 négyzetmétert is képes fél óra alatt teljesen fertőzésmentessé tenni. Az erős UV fény a látható helyeken, az ózon a láthatatlan helyeken is elpusztít minden kórokozót. Használat közben semmilyen élőlény nem tartózkodhat  helyiségben, így sok iroda, szálloda vagy orvosi rendelő zárás után alkalmazza.

A másik megoldás a zárt rendszerű ózongenerátor, például a Prozone ózonos légfertőtlenítő, mely a nap 24 órájában működhet. A fejlettebb modellek a termosztátok módjára programozhatóak, és nem csak biztonságosak a munkatársakra nézve, de a kórokozók mellett a kellemetlen szagokat is kiszűrik a zárt légterekből.

Fontos tudnunk, hogy a most, ezekkel az eszközökkel megteremtett higiéniás szabályok és körülmények nem csupán a koronavírussal szemben védenek. Ahogy lassan ezek az eszközök normává válnak minden irodába, biztonságosabbá válnak további járványok (például az éves influenza járvány) idején is.

Azok a cégek, akik gondoskodnak munkavállalóik biztonságáról, eleget tesznek a törvényi kötelezettségeknek, és biztosítják a fertőzés minimalizálását.

 

Irodák és közületek fertőtlenítésével, biztonságossá tételével kapcsolatban keresd bátran a szakértőt:

Nietschné Gadányi Mária

az egészséges irodák szakértője 30 éve

tel: (+36) 30/950-9520
e-mail: info@nietsch.hu

(Szponzorált tartalom)