Továbbra is az üzemanyagárak mozgatják legjobban az inflációt

A fogyasztói infláció alakulását továbbra is az üzemanyagárak mozgása határozza meg, de májusban a szolgáltatási díjak eredményezték a maginfláció csökkenését. Az árszínvonal további változásaira az újraindulás üteme, a kőolaj világpiaci árának és a forint árfolyamának alakulása lesz meghatározó hatással – kommentálták a májusi inflációs adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. Egy hónap alatt 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző két hónapban regisztrált 4,3 százalékról.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy döntően a tavalyinál lényegesen alacsonyabb üzemanyagáraknak köszönhetően a májusban is lassult az infláció, azonban a szolgáltatások mérséklődő áremelkedése is lejjebb húzta az inflációt. Ezt tükrözi, hogy a maginfláció is csökkent.

A következő hónapokban az üzemanyagárak növekedése miatt az infláció a 3 százalékos inflációs cél közelébe emelkedhet, majd a nyár végétől kissé meghaladhatja a 3 százalékot, így idén 3,3 százalékos átlagos inflációra számít a Takarékbank elemzője a tavalyi 3,4 százalék után.

Az elemző kitért arra is, hogy az infláció a járványhelyzet alatti hónapokban nem tükrözi az átlagos fogyasztói kosarat. Az előző hónapokban például hiába zuhantak az üzemanyagárak, a fogyasztás a korábbi mennyiség töredékére esett vissza. Egyes termékek és szolgáltatások pedig átmenetileg teljesen kiestek, vagy jelentősen csökkennek a fogyasztói kosárban.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az infláció májusban folytatódó lassulása mögött elsősorban a tavalyi magas bázis húzódik meg, amikor főleg az üzemanyagok áremelkedése miatt egy hónap alatt 0,7 százalékos volt az infláció. Idén vélhetően a boltzár következtében a ruházkodási cikkek ára csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára jelentős áremelkedést mutatott. Az ellátási problémák okozta kínálati zavarok és a korábbi hónapokban látott forintgyengülés gyűrűzhetett be ebbe a termékkörbe. A szolgáltatások havi inflációs mutatója minimális, 0,1 százalékos áremelkedést jelez, de a legtöbb termékkör esetében a bezárások miatt ellehetetlenült az árak felmérése, így a KSH számos szolgáltatás esetében változatlan árakkal számolt.

A következő hónapokban – többek között az üzemanyagárak további emelkedése miatt – az infláció újból élénkülhet és ősszel megközelítheti a jegybanki célt, mielőtt megint jelentős esést mutatna. 2020 egészében 3 százalékos inflációval számolnak az ING Banknál, míg jövőre 2,5 százalékos lehet az átlagos áremelkedés üteme.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta: továbbra is felemás képet mutatnak az inflációs számok. A fő inflációs mutató minimálisan lassult, de a változékony energia-, élelmiszer- és hatósági árak nélkül számolt maginfláció továbbra is magas. Ha pedig a maginfláció nem lassul a következő hónapokban, akkor nő az esélye, hogy a járványból adódó egyszeri hatások kifutásával a fő inflációs mutató is gyorsulni kezd, azaz elindulhat a 3 százalékos szint felé – tette hozzá.

A következő hónapokban a járvány utáni újraindulás tempója, a munkanélküliség alakulása, ezekkel összefüggésben pedig a belső kereslet határozhatja meg az inflációs trendeket – tette hozzá Németh Dávid. Szerinte az éves átlagos infláció 3 százalék körül lehet, jövőre pedig 3,5 százalékra gyorsulhat. Az idei átlagos maginfláció azonban továbbra is bőven a 3 százalék feletti tartományban maradhat.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint is az üzemanyagok jelentős áresése fogta vissza az infláció értékét májusban is. Ennek köszönhetően már második hónapja a jegybanki cél alatt és harmadik hónapja a célsávban tartózkodik az infláció. A forint bár továbbra is gyenge, de az elmúlt időszakban erősödött, ami kismértékben szintén fékezhette az inflációt. Az infláció jövőbeni alakulását nagyban befolyásolja majd az olajár változása, illetve a forint árfolyamának alakulása. Mérsékelt olajár-emelkedés és stabil vagy kissé erősödő forint esetén az infláció a jegybanki célsáv közelében alakulhat.

MTI