Beszerzési Menedzser Index: egyelőre folytatódik a némileg erősebb ütemű bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 52,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, négy hónapos szűkülés után.

Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat, a májusi enyhítésekkel párhuzamosan ugyanakkor a szűkülés üteme lassult és ez a trend júniusban is megmaradt, majd júliusban átfordult egy enyhe ütemű bővüléssé, ami most némileg erősödött. A BMI üteme ezzel 50,0 pont fölött maradt.

A 2020 augusztus havi index nagyobb a júliusi (51,1) értéknél, és a tizedik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusoké 52,7). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ennél magasabb volt (54,8), köszönhetően a 2017-2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,5; 55,9). Az idei érték így átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,7), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (54,8).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többségükben emelkedtek júliushoz képest, ennek mértéke három esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal nyolc hónap szűkülés után. Ezt a trendet megelőzően utoljára 2019 októberben volt 50,0 pont alatt az index, ami az azt megelőző fél évben folyamatosan 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi az előző hónappal összevetve, második alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe is emelkedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig tizenháromszor mértünk magasabb augusztusi értéket.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke idén majdnem végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe öt havi szűkülés után második alkalommal bővül, enyhe ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a tizenharmadik legnagyobb augusztusi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően augusztusban növekedésre utal, első alkalommal nyolc havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett júliushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a nyolcadik legmagasabb augusztusinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe erősebben nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt második alkalommal öt hónap szűkülés után, és a bővülés üteme viszonylag erős. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb augusztusi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont fölé kerülve árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően első hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb augusztusi.
  • A késztermékkészletek szintje augusztusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme viszonylag erős. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index négy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését öt havi bővülést követően, ennek lett most vége második hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését második hónapja. Az elmúlt öt év 2019 október és 2020 március-június kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban alapanyagok, alumínium, ezüst, fűszerek, gyümölcsök, oldószerek és réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt elektronikából, légzésvédelmi eszközökből, speciális eszközökből, vasanyagból és vákuumöntéshez szükséges alapanyagokból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, húzott laposacélok és műbelek esetében számoltak be a válaszadóink.

MLBKT

Hirdetés