Változások a képzések adminisztrációjában

A gazdaságban és a munkaerőpiacon gyorsuló ütemben zajló technológiai változások miatt 2019 végén a felnőttképzési rendszer megújításáról döntött a kormány.

Az új – jelenleg sok szakmai kritikát kapó – rendszerben felnőttképzőként a korábbinál jóval több adatot kell bekérnünk, kezelnünk és továbbítanunk az állam felé, mint korábban. A részletek és a lényeg a fenti videóban.

Mazochista érdeklődőknek egy kicsit bővebben a háttér.

A felnőttképzési rendszer struktúraváltásakor stratégiai célként fogalmazódott meg:

  1. a képzések mérhetőségének kialakítása,
  2. a képzések munkaerőpiaci relevanciájának javítása,
  3. az adminisztratív terhek csökkentése,
  4. a felnőttképzésben résztvevők számának növelése, valamint
  5. a kimenetvezérelt – azaz a szabályozás fókuszát a folyamatról a kimenet mérése áthelyező – képzési rendszer létrehozása.

A felnőttképzés mérhetőségének javítása és ennek fő eszközeként a pályakövetési rendszer alapjainak megteremtése céljából a 2020. szeptember 1-től elindított képzések esetében az új Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe (FAR) kell a képzőknek a képzésekről adatokat szolgáltatniuk. A FAR rendszer létrehozása eredményeként a korábbi szétszabdalt adatszolgáltatási rendszer helyébe egycsatornás, teljesen digitális rendszer lépett, amelyben egy-egy képzés regisztrációja nem vesz igénybe többet néhány percnél.

A felnőttképzési törvény hatálya kiterjed minden szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatásra és képzésre. A kompetencia alatt olyan ismeretek, készségek és képességek összességét értjük, amely által a személy egy adott területen képes meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére.

Kérjük, hogy ha hozzánk jelentkezel képzésre, ne vedd zokon, hogy annyi mindent szeretnénk tudni Rólad! Adataidat az állam felé kötelezően kell továbbítanunk, de nálunk biztonságban tudhatod azokat. 🙂

- H I R D E T É S -