Beszerzési Menedzser Index: enyhe szeptemberi szűkülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 48,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, két hónapos bővülés után. Ennek oka többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei, noha csökkentek, de továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei ezzel ellentétben enyhe szűkülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont továbbra is rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében.

A 2020 szeptember havi index kisebb az augusztusi (52,3) értéknél, és 1998 után a második legalacsonyabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a szeptembereké 52,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ennél magasabb volt (55,7), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (59,8). Az idei érték így átlag alatti szeptemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,7).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többségükben csökkentek augusztushoz képest, ennek mértéke négy esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt megelőzően utoljára 2020 februárja és júliusa között folyamatosan 50,0 pont alatt volt az index, az azt megelőző fél évben pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi harmadik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta kétszer volt alacsonyabb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe is csökkent, de 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig háromszor mértünk alacsonyabb vagy megegyező szeptemberi értéket.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem gyengült. Az index értéke idén majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe két havi bővülés után első alkalommal szűkül, enyhe ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb szeptemberi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően szeptemberben csökkenésre utal, első alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett augusztushoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a tizenegyedik legalacsonyabb szeptemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt harmadik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme viszonylag gyenge. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legalacsonyabb szeptemberi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont fölött maradva árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően második hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb szeptemberi.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nagyon enyhe. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a tizenharmadik legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index négy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését öt havi bővülést követően, ennek lett most vége harmadik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja. Az elmúlt öt év 2019 október és 2020 március-június kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban aceton, acél, acéltekercs, alapanyagok, fuvarozás, fűszerek, méteráru, papíralapanyag, propilén, sárga réz, töltet és vegyszer kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, alumíniumhegesztő huzalból, fémekből, gyümölcsből, speciális csapágyakból, vasanyagból és vegyszerből. Jelentősebb árcsökkenésről acéllemez, csirke, festék, fémlemez, kvarchomok és sertés esetében számoltak be a válaszadóink.

MLBKT

Hirdetés