Automatizálás az ellátási láncokban

A Prologis "Az automatizálás és a logisztikai ingatlanpiac" című komplex tanulmányának 1. része, amely a raktárak és logisztikai ingatlanok automatizálásának jelenlegi helyzetét elemzi.

Az automatizálás a jövőben forradalmasíthatja a logisztikai folyamatokat. Az elmúlt hónapok alatt olyan átalakulás zajlott le ezen a területen, amelyről korábban úgy gondolták, hogy akár évekig is eltarthat. A Prologis új tanulmányánk első része a raktárak és logisztikai ingatlanok automatizálásának jelenlegi helyzetét, az ezzel összefüggő legfontosabb folyamatokat, és azt vizsgálja, hogy mindez hogyan érinti az épületek tervezését.

A lehetőségek bővülésével és a költségek csökkenésével párhuzamosan a beruházások gyorsabb megtérülése is gyorsítja az automatizálással kapcsolatos fejlesztéseket. A Prologis felmérése szerint a folyamatok ütemes fejlődése az alábbi három trendnek köszönhető:

  • a koronavírus-járvány miatt növekedett a munkaerő távolmaradása a munkahelyekről;
  • a folyamatos technológiai fejlődés új lehetőségeket kínál és csökkenti a költségeket;
  • gyors ütemben bővülnek a munkaerőt igénylő tevékenységek, különösen az e-kereskedelemben.

„A fenti folyamatok miatt a logisztikai ügyfelek egy része jelentős összegeket invesztál az automatizálás fejlesztésébe ” – fejti ki Eva van der Plumijm-Kok, a Prologis európai kutatási és stratégiai igazgatója. „Az  ingatlanfejlesztésben az automatizálás hozta lehetőségek kiszélesítik a lehetséges logisztikai helyszínek körét, hiszen az automatizálás különböző formái bármilyen modern épületben alkalmazhatók. Úgy tapasztaljuk, hogy az automatizálás fizikai követelményei nem módosítják a működési elavulás mértékét, viszont új, nagyobb termelékenységű helyszíneken lesz lehetőség a fejlesztésekre.” 

Forrás: Prologis

Jelentős előnyök az ügyfelek számára

Az automatizálási megoldások bevezetése az ügyfeleknek is előnyös, hiszen:

  • növeli a munkavállalók biztonságát, a hatékonyságot, javítja a munkaerő-piaci eredményeket;
  • csökkenti a működési, a beruházási és a használatba vétellel járó költségeket;
  • optimalizálja az ellátási láncokat a jobb helyszínekhez való közelségnek köszönhetően;
  • lerövidíti a kiszállítási időt és csökkenti a szállítási költségeket;
  • megkönnyíti a közvetlen kiszállítást, hiszen lehetővé teszi a végfelhasználók közelében található, kiváló minőségű helyszínek megnyitását.

A teljes riport ide kattintva tekinthető meg.

Prologis