Beszerzési Menedzser Index: enyhe bővüléssel zárult az év

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 51,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest harmadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és rendelési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei csökkentek, és 50,0 pont alá kerülve némi szűkülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont ismét rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében.

A 2020 december havi index kisebb a novemberi (51,1) értéknél, és a nyolcadik legalacsonyabb decemberi érték. December összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a decembereké 52,5). Az elmúlt három évben a decemberi átlag ennél magasabb volt (56,1), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (59,9). Az idei érték így átlag alatti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,5), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többségükben csökkentek novemberhez képest, ennek mértéke négy esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal két hónap bővülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mértünk magasabb decemberi értéket.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe két havi bővülés után első alkalommal szűkül, mérsékelt ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb decemberi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal, első alkalommal két havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a tizenegyedik legkisebb decemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt hatodik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme így enyhült. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenhetedik legmagasabb decemberi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont fölött maradva árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően ötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legnagyobb decemberi.
  • A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és szűkülésre utal, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alattinek tekinthető, és a kilencedik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és 50,0 pont alá került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.
  • Ebben a hónapban fém alapanyagok, sárgaréz és vegyszerek kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagból és speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

MLBKT

- H I R D E T É S -