Világszínvonalú kártyabiztonsági megoldások a Shelltől

2021-ben a flottakezelés területén már nem minden az azonnali kedvezményekről szól! A kedvező díjak, a szolgáltatások kényelme mellett egyre inkább a checklisták élére kerül a BIZTONSÁG. Téves elképzelés, hogy az üzemanyagkártyák felhasználási területe befolyásolná azt, hogy milyen kockázatokkal járhat a kártyás fizetés, a kisebb-nagyobb flották ellenőrzése. Nem lehet azt mondani, hogy kizárólag a magas üzemanyag költségű, nemzetközi színekben induló fuvarozók érintettek a visszaélésekkel kapcsolatban.

Sajnos a csalások, vagy lopások esélye a személyautós flották életét is ugyanúgy megkeserítheti. És ha a tankolás, benzinkúti költések összességében csak egy töredékét képezik a kiadásoknak, akkor is szemmel látható, tetemes plusz költséget jelenthet egy váratlanul felbukkanó visszaélés. Éppen ezért a világ egyik legnagyobb töltőállomás-hálózat üzemeltetőjének modern technológiai megoldásait, valamint tippjeit és trükkjeit foglaljuk össze, hogy flottakezelőként világosan lásd a legfontosabb prioritásokat a kártyabiztonsági kérdésekben.

Safety first!

A Shell Fleet Solutions aktuális  videója már egy nagyon jó kiindulópont lehet a felelősségteljes döntés előkészítéséhez és ahhoz, hogy több szempontból is ráláss a biztonsági intézkedések és egyéni beállítások fontosságára. A „Safety first!” alapelv alapvetően jellemző a globális vállalat életére, hiszen mind munkavállalóik mind ügyfeleik számára a lehető legszéleskörűbb védelmet szeretnének biztosítani.

Ha belegondolsz, egy hatalmas és szerteágazó üzletág életében ez esszenciális feltétel kell, hogy legyen, ami a vállalat költséghatékonyságát is elősegítheti. Mindkét fél közös érdeke tehát, hogy az óvintézkedések a digitális technológia korában is működőképesek maradjanak és ezeket maximálisan kihasználhassuk!

Hogyan lehetnek biztonságban a tranzakcióid és a kártyáid?

Talán kézenfekvőnek tűnhet, mégis kihagyhatatlan alapszabály, hogy a problémák kezelése helyett elsősorban a megelőzésre koncentráljunk! A kártyabiztonsági rendszerek és folyamatok éppen erre hivatottak. Rendeltetésszerű és magas szintű, rendszeres használatuk jelentősen csökkentheti a visszaéléseket. A rendszer megismerése és a módszerek betanítása a kártyahasználók számára biztosítja számodra, hogy a tranzakcióidat a saját irányításod alá vonhasd.

Az első biztonsági szint: Chip & Pin technológia

A Chip & Pin technológia az egyre gyakrabban előforduló illetéktelen kártyamásolási lehetőséget zárja ki az elavult mágnescsík-kártyákkal ellentétben. Nem csak elvesztett és ellopott kártyák másolhatók, hanem óvatlan helyzetekben kártyamásolásra alkalmas szerkezetek segítségével például a különböző társaságok automata állomásai is érintettek lehetnek.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy csak napokkal később értesülsz a visszaélésről. Annak ellenére, hogy a rendőrségi feljelentés indokolt, sokszor lehetetlen felderíteni az elkövetőket. Így hát minden esetben a korszerűbb chipes kártyák használatára buzdítunk! Automatikus rendszergenerált pin kód helyett egyedi pin kód beállításával együtt is igényelhetsz Shell kártyát! Így könnyebb elérni, hogy a kártyatulajdonos fejben tartsa a pin kódot, és így semmiképp se írja azt fel sehova.

Második biztonsági szint: Flottaazonosító

Egy valósidejű online hitelesítési folyamaton belül a kártyahasználattal egyidejűleg a Shell állomás azonosítani tudja a terminál és a központi számítógép segítségével, hogy a rendszámhoz, vagy személyhez rendelt üzemanyagkártya felhasználása jogszerűen történik-e. A tranzakció a hitelesítési folyamat elvégzése hiányában nem valósul meg, tehát kizárja a csalás lehetőségét.

Harmadik szint: valós idejű riasztási rendszer

Ha mégis előfordulna, hogy visszaélés történik, vagy a megszokotthoz képest kiugróan eltérő tevékenységet tapasztal a rendszer, akkor automatikus riasztást küldhet sms-ben, e-mailben, vagy telefonos megkeresés érkezik, hogy ellenőrizhesd a tranzakció hitelességét.

Javasolt lehet tehát, különösen nagyobb forgalom és több kártya esetén az SMS-riasztás igénylése és az online felület rendszeres használata, ahol az azonnali blokkolás, vagy végleges kártyatiltás is elvégezhető. Egy új szerződés elindításakor vagy új kártya rendelésekor elsődleges felelősséged, hogy a különböző korlátozásokat, limiteket optimalizáld! Hogyan? Máris mutatjuk!

Negyedik szint: Korlátozások, limitek

Korlátokat és limiteket állíthatsz be a Shell online kártyakezelő felületén. Ilyen korlátozás lehet a kártyatípus kiválasztása, ami előre meghatározza, hogy a sofőr például milyen üzemanyagokat, szolgáltatásokat tud megvásárolni vele. A felhasználói korlátozásokon belül engedélyezheted, vagy kizárhatod az egyes termékeket, vagy tetszés szerint napi és időbeni korlátozást is beállíthatsz. Ezzel például elérhető, hogy csak hétköznap, munkaidőben legyen használható egy kártya. Ezen felül területi korlátozások (országok, kútcsoportok szerint) is segítik a felesleges kockázat kizárását.

Mindenképpen javasolt egyénileg beállítani a tranzakciónkénti limiteket, melyeket összegszerűen, de akár literben is kijelölhetsz. Itt legcélszerűbb az adott jármű üzemanyagtartályának méretét alapul venni. Illetve a tranzakciók számát is egyénileg meghatározhatod napi, heti, havi, éves felső limit beállításával. Legegyszerűbben az online felületen, de akár a sürgősségi ügyfélszolgálaton keresztül is letilthatod a már nem használt, vagy ellopott, elveszített kártyákat, akárcsak a bankkártyád esetében.

Ne érd be kevesebbel! Hajts a biztonságra!

Reméljük, hogy az összefoglalónk segítségével rávilágítottunk a lehetséges kockázatokra, és a technológiai lehetőségek bemutatásával sikerül elérnünk, hogy a te vállalkozásod időben felkészülhessen a váratlan eseményekre. Ha úgy gondolod, hogy a Shellnél több mint 30 országban, több mint 50 éves flottakezelésben szerzett tapasztalattal a te flottád is biztonságban érezheti magát, akkor keresd őket a részletekért!

Shell Hungary

(szponzorált tartalom)

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.