Kettős mélypontú recesszió a briteknél

A brit gazdaság kettős mélypontú – jóllehet a tavaly tavaszinál jóval kevésbé mély – recessziójára vallanak az előzetes januári aktivitási mérőszámok, amelyek a várakozásokat messze meghaladó mértékben zuhantak a koronavírus-járvány megfékezését célzó újabb korlátozások hatására.

Hirdetés

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 40,6-ra, nyolchavi mélypontra esett a múlt hónapban kimutatott 50,4-ről. (Az előzetes elemzői konszenzus átlaga 45,5-es januári összágazati BMI-mutatót valószínűsített. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik.)

A januári előzetes adat pénteki ismertetéséhez fűzött elemzésében a ház kiemeli: az átfogó havi brit BMI-mérőszám meredek zuhanása ellenére a brit magánszektorbeli vállalatok továbbra is derűlátóan ítélik meg a hosszabb távú kilátásokat. A kimutatás szerint a következő tizenkét hónapra szóló várakozások részindexe valamelyest emelkedett a múlt havi szintről, és 2014 májusa óta most a legmagasabb.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza a januári BMI-adatokat kommentálva közölte: az üzleti aktivitás meredek zuhanását jelző januári mérőszámok arra vallanak, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedévben éles ívben visszaesik, és ez azt jelenti, hogy a brit gazdaság kettős mélypontú recesszió felé tart. Williamson is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a mostani visszaesés a jelek szerint távolról sem olyan súlyos, mint a tavaly tavaszi volt.

Londoni makrogazdasági elemzők osztják a brit vállalati szektornak a pénteki BMI-adatokból kivilágló derűlátását.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a januári aktivitási felmérés pénteki ismertetése utáni előrejelzésében közölte: a ház arra számít, hogy az oltási kampány sikere nyomán a brit kormány már február végétől elkezdheti a korlátozások fokozatos enyhítését, és a vendéglátószektor – a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat egyik pillére – április közepére az ország nagy részén újra kinyithat.

Tombs ismertetése szerint a Pantheon Macroeconomics mindezek alapján azzal számol, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedévben 3,5 százalékkal visszaesik, a második negyedévben viszont 6 százalék körüli ütemben növekszik negyedéves összevetésben.

MTI