Decemberben 6,8 százalékkal, 2020-ban 4,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai 2,6 százalékkal, az exportértékesítési árak 9,0 százalékkal nőttek, az ipari termelői árak összességében 6,8 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta – tette hozzá a jelentés.

2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítési árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek, az ipari exportértékesítési árak 6,0 százalékkal nőttek.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,5 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,8 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek decemberben.

A forint árfolyama tavaly decemberben 8,5 százalékkal gyengébb volt az euróhoz képest, mint egy évvel korábban, a dollárral szemben viszont hajszállal erősebbnek mutatkozott. Az egész tavalyi év átlagát tekintve a forint 7,9 százalékot vesztett értékéből az euróval és 5,9 százalékot a dollárral szemben.

Decemberben a feldolgozóipar exportárainak 8,3 százalékos éves emelkedésén belül a járműgyártás 8,7 százalékkal, a számítástechnikai és elektronikai ágazat pedig 3,8 százalékkal tudta emelni az árait. A villamosberendezések exportára 10,0 százalékkal, a gépi berendezéseké 8,7 százalékkal emelkedett 2019 decemberéhez viszonyítva. Az élelmiszerek exportára 7,6 százalékkal magasabb, a gyógyszereké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt tavaly decemberben, mint egy évvel korábban. A vegyiparban 14,7 százalékkal, a gumiparban 8,2 százalékkal emelkedtek a forintban számolt exportárak.

A tavalyi egész év átlagában a feldolgozóipari exportárak 6,6 százalékos emelkedésén belül a járműiparban 8,3, a számítástechnikai gyártóknál 3,8 százalékos volt az emelkedés. A villamosberendezések exportára 6,9 százalékkal, a gépi berendezéseké átlagosan 7,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. Az élelmiszeripar külpiaci árai 9,3 százalékkal, a gyógyszeriparé 3,7 százalékkal emelkedtek 2019-hez viszonyítva.

Belföldön a feldolgozóipar termelői árai 2,7 százalékkal, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,0 százalékkal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban. A járműipar belföldi árai 7,3 százalékkal, a gépgyártásé 5,5 százalékkal, a villamosberendezéseké 7,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek termelői ára 2,2 százalékkal, a gyógyszereké 2,7 százalékkal volt magasabb.

Az éves termelői árszint a feldolgozóiparban 2,0 százalékkal emelkedett, az energiatermelésben 1,9 százalékkal csökkent 2019-hez mérve. A járműipar termelői árai éves átlagban szintén 7,3 százalékkal, az élelmiszeriparban 5,4 százalékkal emelkedtek.

A tartós fogyasztási cikkek belföldi termelői ára decemberben 5,9 százalékkal, a nem tartósaké 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a beruházási javak 5,9 százalékkal, a további felhasználásra szánt anyagok, alkatrészek és féltermékek 5,5 százalékkal drágultak, az energia 0,7 százalékkal olcsóbb lett.

Éves átlagban 4,8 százalékkal emelkedett a tartós és 5,2 százalékkal a nem tartós fogyasztási cikkek ára az előző évihez viszonyítva, a beruházási javak termelői ára 6,4 százalékkal, a további feldolgozásra szánt termékeké 3,3 százalékkal nőtt, az energia termelő ágazatok termelői ára 4,3 százalékkal csökkent.

MTI