A hosszú távú irodai fejlesztések nem állnak le

Azok a cégek, akik az utóbbi években elkötelezték magukat a wellbeing mellett, a járványhelyzet alatt is fejlesztenek, hogy minél versenyképesebb irodákkal várhassák vissza a legjobb munkaerőt. Ezt tette a Raiffeisen is, mi pedig 8 szinten 80 millió forint értékben végzett kivitelezésekkel segítettük őket ebben új irodáikban az Agora Parkban. (Szponzorált tartalom)

Bár ez nem kifejezetten székes projekt, mégis fontosnak tartjuk, hogy beszámoljunk erről az előre mutató és innovatív projektről, melyben egyedi bútorok és számtalan, a helyhez szabott megoldással dolgoztunk. Cégünk profilja ugyanis az ergonomikus székeken túl a komplett és komplex, egészséges munkaterek tervezése és kivitelezése is, beleértve az irodabútorokat is.

A Florian Frotscher koncepciói alapján Prof. Dr. Finta József által tervezett komplexumnak (melynek belsőépítészeti terveit a Mádliláncos Stúdió készítette) jelenleg az első két üteme készült el teljesen, ezek között található meg a torony és a hozzá kapcsolódó épület a terület keleti végében 16 emelettel, 34.000 négyzetméteres hasznos területtel. Ezek nem csak méretüket tekintve impozánsak, de rendelkeznek BREEAM és WELL Gold minősítéssel is, így a 21. század összes wellbeeing kritériumának megfelelnek.

A legfontosabb területek természetesen az étkezők és a konyhák, valamint büfék voltak, hiszen a közösség java itt találkozik. A hetedik emeleti kávézó hatalmas közösségi tere összekapcsolódik az emelet konyhájával, a szint kétharmadát elfoglalva.

Ezeket a tereket könnyen átrendezhető, a napfény átjárását nem gátló bútorzattal rendeztük be, amikben kiemelt szerep jutott a növényeknek. Nem csak a zöld felületek jótékony hatásai miatt kerültek ide, egy egyben térelválasztó szerepet is betöltenek ott, ahol fém térelválasztó elemekre kerültek.

A menedzserszint szinte egy külön projekt volt a projekten belül. Itt a vezetés irodái, az ezekhez kapcsolódó tárgyalók és az egészet egységbe foglaló titkársági tér különböző megoldásokat követelt meg.

A titkárságon dolgozók részére ráadásul teakonyhát is ki kellett alakítani. A megoldás a hátuk mögött létrejött multifunkciós beépített szekrény lett, aminek nagy, furnér tolóajtós kialakítása lehetővé teszi, hogy a funkcionális helyet (a konyhát) elrejtsük, mindeközben pedig az irattárolásra is nagy helyet tudjunk biztosítani.

A titkárság recepciós-íróasztal sora teljesen egyedi megoldás. Szemből kellemes hatású, kézzel varrott bőrözéssel borított elemek láthatóak, melyek jótékonyan elrejtik a látogatók elől az asztalokon a napi munkához szükséges kellékeket. Az asztalsornak nem csak a formája egyedi, de ugyanúgy tartalmazza a zöld növények befogadásához szükséges részeket is, mint a többi bútor: két virágtartó is kialakításra került rajta.

Ahogy az összes tárgyalóra, úgy az ezen a szinten levőkre is különös gondot fordítottunk, hiszen akár a munkatársakkal, akár külső partnerekkel történik itt egyeztetés, ezek a helyiségek mindenképpen egyszerre funkcionálisak és reprezentatívak. Éppen ezért az egyedi, párnázott és szövetezett beépített ülőbútorok mellett például akusztikus függönyökkel is készültünk, amik egyszerre tudják leválasztani a sok üveg elemmel operáló egybefüggő térről a tárgyalót, és ezzel egy időben hangszigetelő funkciót is betöltenek.

Az Agora projekt dolgozói szintenként akár 2-3 konyhai helyiség és az ehhez kapcsolódó étkezők közül is választhatnak.

Ezek méretükben, elrendezésükben, kialakításukban és megközelíthetőségükben is eltérnek, így komoly kihívás volt a jól használható bútorzattal való ellátásuk. Emellett természetesen mindegyikben integrált konyhagépek és sokszor étel- vagy italautomaták is helyet kaptak.

A konyha önmagában mit sem ér, ha nem kapcsolódnak hozzá étkezésre és gyülekezésre alkalmas terek. Ezek egy részét beépített bútorral, másik részét pedig könnyen mozgatható és a létszámhoz alkalmazkodó bútorzattal láttuk el attól függően, mennyi hely állt rendelkezésre és azt milyen arányban kellett tagolni egyéb funkciók (például a kellően nagy közlekedő tér) számára.

A falhoz rögzített padok, a mozgatható székek és asztalok, a büféasztalok, az előkészítő területek és a többi rész elrendezésének természetesen a világítási tervekkel is összhangban kellett lenniük azokban a konyhai terekben, amik a homlokzat fényt beengedő üveg elemeitől már távolabb, az épület közepén helyezkedtek el.

A nagy nyílt terek és az intimebb hangulatot árasztó beülős megoldások lehetővé teszik, hogy egyfelől mindenki megtalálhassa azt a környezetet, ahol szívesen fogyasztja el az ebédjét vagy vacsoráját, illetve ne csak ebédlőként, de közösségi helyként is működhessenek.

Az open office megoldások számtalan előnye mellett (tágas terek, sok és akadálytalanul áramló természetes fény, hatékonyabb kommunikáció, jobb légkör) a hátrányaikra is megoldásokkal kell szolgálni egy korszerű, wellbeing minősítéssel rendelkező irodának.

Az egyik ilyen hátrány természetesen a hangszigetelt, csendes helyek viszonylagos hiánya, amit az Agora projekt keretében számtalan, a rendelkezésre álló apróbb zugokat kiválóan kihasználó phone box és relax/tárgyaló szoba beiktatásával ellensúlyoztunk.

Ezek között gyakorlatilag nincsen két azonos formájú, méretű vagy színvilággal rendelkező. A falburkolathoz mindenhol alkalmazkodtunk, amikor az egyedi asztalokat elkészítettük.

Sok esetben az akusztikai élmény javítása érdekében a plafonig érő, a teljes falat eltakaró burkolatokat használtunk, melyek egyben ülőpadok is, emellett szövetes borításuk a hely légkörét is sokkal barátságosabbá teszi.

Bármilyen soknak is tűnik az Agora torony hasznos területe, még az ilyen nagy projektek esetén is igen fontos a maximális helykihasználás.

Az egyik emeleti helyiségben éppen ezért például alacsony, kárpitozott és párnázott ülőbútort helyeztünk az ablaksor elé. Ezen kényelmesen helyet lehet foglalni, és a beáramló napfény útját sem gátolja. Ehhez kapcsolódóan készült el egy “raklap-asztal” is, ami görgős kivitel, így könnyen átrendezhető marad a helyiség, ha az asztalra nincsen szükség.

Egy Agora-park-méretű irodakomplexum nagyon komoly gépészeti háttérrel rendelkezik. Számtalan infrastruktúra (a légkondicionálás, a víz, a szennyvíz, az áram, az informatika, a biztonsági rendszerek, stb.) működik együtt, ezeknek pedig helyre van szükségük, mégpedig olyanra, ami karbantartás esetén könnyen megközelíthető.

Erre a célra az emeletek megjelenését követő, a fal síkjába illeszkedő beépített bútorzatot használtunk. Itt a funkció jelzése (például elektromos szekrény logoja) úgy lett megalkotva, hogy az szinte designelemként funkcionál.

A konyhák mellett a mosdók infrastruktúrája az, ami leginkább kényelmessé és otthonossá tehet egy irodát – már amennyire ez egyáltalán lehetséges.

Az Agora-projekt mosdóiba egyedi kialakítású, falra szerelt, ovális formavilággal és LED-es háttérvilágítással rendelkező tükröket használtunk. Ezek az alap funkicójukon túl az ablaktalan helyiségek térérzetének növeléséhez és a jobb megvilágítottságukhoz is hozzájárultak.

A 8 emeletet, és így számtalan dolgozót kiszolgáló postázó a projekt egy olyan része volt, ahol a hatékonyság volt a legfontosabb. Ennek megfelelően a feladatokat maximálisan kiszolgáló beépített bútorokat terveztünk.

A fakkos szekrényeknél a várható hatalmas átmenő levélforgalom miatt minden centiméter számított, így a Raiffeisen belső működési logikáját, a területi szempontokat is figyelembe véve a kéréseknek megfelelően alakítottuk ki ezeket a bútorokat.

Az Agora-projektben a növények nem csak egyszerű díszítő funkciót láttak el. Mivel az iroda belső tereinek többsége napfényt kap, a növényzet itt egyfelől szűri és lányítja (árnyékolja) ezt, másrészt pedig az egybefüggő tereket elválasztó különböző megoldásokban (például fém rácsos polcokon, tárolókon) funkcionális szerepet is betölt.

Ha még több kép és részletesebb beszámoló is érdekel, ide kattintva elolvashatod egy másik cikkünket is.

Irodai vagy otthoni munkatered korszerűsítésével, újraálmodásával kapcsolatban keresd bátran vezető enteriőr tervező kollegánkat, Koczka-Kabay Boglárkát.

Irodabutik