Gyors kilábalást várnak a magyar vezetők

A PwC Magyarország idén tizedik alkalommal mérte fel a hazai vállalatvezetők jövőképét. A kutatás kezdete óta sosem tapasztalt mértékű az optimizmus a globális és a magyar gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban. 2021-re minden második vállalat létszámnövekedéssel kalkulál. A pandémia azonban elmélyítette azokat az aggodalmakat, amelyekkel a vezetők eddig is kénytelenek voltak szembenézni: az adóterhek növekedésétől, a válsághelyzetekre való felkészültségtől, a munkaerő romló egészségügyi állapotától és a félrevezető tájékoztatástól jelentősen többen tartanak, mint tavaly.   

A PwC most közzétett kutatásának főbb megállapításai:

  • A vezetők 65%-a gondolja a globális és a magyar gazdaságról is, hogy a növekedési üteme gyorsulni fog – ez az előrejelzés az eddigi legoptimistább jövőkép.

  • Az elmúlt évben a nagyvállalatok vezérigazgatóinak harmada nyilatkozott úgy, hogy kénytelen volt csökkenteni alkalmazotti létszámát, 2021-re azonban minden második vállalat létszámnövekedéssel kalkulál.

  • A pandémia elmélyítette az aggodalmakat: átlagosan tíz százalékponttal emelkedett minden kockázati tényező esetében azok aránya, akik tartanak az adott faktortól.

  • A dobogó legfelső fokára, mintegy 82%-os aránnyal, betört a pandémia és más egészségügyi járványhelyzet okozta fenyegetettség. A világjárványt a szakemberhiány és az árfolyamingadozás követi, nyomában a bizonytalan gazdasági növekedéssel és a kiberfenyegetettséggel.

  • A magyar vezérigazgatók több mint háromnegyede digitális transzformációra tervez többet költeni, 77% költséghatékonysági kezdeményezésekbe invesztál a jövőben.

  • A vállalatok több mint egyharmadát (38%) nem érintette hátrányosan a járványhelyzet. Azok a vállalatok, amelyek működésére negatívan hatott a pandémia, a legtöbben 2022-re teszik, hogy teljesítményük eléri a járvány kitörése előtti szintet.

  • A megkérdezett CEO-k háromnegyede bánkódik a munkavállalókkal és a vásárlókkal vagy az ügyfelekkel folytatott személyes kapcsolatépítés elmaradása miatt, de csupán 8 százalékának hiányzik az irodai munkavégzés.

További részleteket a PwC oldalán olvashat!

PwC