Beszerzési Menedzser Index: kétarcú márciusi adatok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 48,7. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, négy hónapos trendet megszakítva.

A szűkülés üteme továbbra sem erős, és az összetétele továbbra is kétarcúságot mutat: az új rendelések mennyisége, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei is 50,0 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A kedvezőtlen BMI érték az indexet alkotó ötödik alindexnek köszönhető. A szállítási átfutási idő értéke ismét rekordalacsonyra csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, döntően meghatározva a BMI index alacsonyabb értékét.

A 2021 március havi index kisebb a februári (49,0) értéknél, és a második legalacsonyabb márciusi érték. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a márciusoké 51,9). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél alacsonyabb volt (47,0), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (30,1). Az idei érték így is átlag alatti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (51,9), de meghaladja az elmúlt három év átlagát (47,0).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többségükben növekedtek februárhoz képest, ennek mértéke egy esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és 50,0 pont fölé kerülve a termelt mennyiség növekedését jelzi első alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta kilencszer volt alacsonyabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig tízszer mértünk alacsonyabb márciusi értéket.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után első alkalommal bővül, enyhe ütemben. Az idei márciusi indexérték a tizenharmadik legnagyobb márciusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően márciusban növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett februárhoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legnagyobb márciusinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe enyhén csökkent februári értékéhez képest, és 50,0 pont alatt maradt második alkalommal hét hónap bővülés után. A szűkülés üteme ugyanakkor enyhe. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, de a negyedik legalacsonyabb márciusi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően nyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb márciusi.
  • A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal, aminek üteme még enyhe. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a második legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt februárhoz képest, és 50,0 pont fölé került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését első hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, acéltekercs, alapanyagok és lemez kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumínium hegesztőhuzalból, bútorlapból, bútorszerelvényekből, csapágyakból, csövekből, fali lámpából, fémből, hengeracélból, kartonból, lemezből, külföldi alapanyagokból, maszkból, műanyag granulátumból, műanyag laboratóriumi kellékekből, öntvényből, papírból, rozsdamentes lemezből, samotból, speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

MLBKT

- H I R D E T É S -