Végérvényesen átalakul a raktárpiac

Hogyan változik a jövőben a logisztikai ingatlanok iránti kereslet?

A világméretű járvány örökre megváltoztatta a logisztikai ingatlanszektort: az ellátási lánccal kapcsolatos döntések minden eddiginél holisztikusabbá, adatvezéreltebbé és időszerűbbé váltak. Ennek a fordulatnak a hátterében is ugyanazok a tényezők – az urbanizáció, a digitalizáció és a demográfia – állnak, mint amelyek az életünket, a munkavégzési és a vásárlási szokásainkat is megváltoztatták – áll a Prologis új iparági jelentésében.

A cég új elemzésében különválasztották a világjárvány által generált átmeneti emberi és vállalati reakciókat az ellátási láncok jövőjét tartósan befolyásoló tényezőktől. A Prologis Research a COVID–19-hez kötődő korlátozások miatt megnövekedett keresletnek köszönhetően például 2021 közepe és vége között meredek emelkedést valószínűsít az élményközpontú, (pl. utazásra és szórakozásra irányuló) kiadások a hagyományos, üzletekben történő vásárlások terén. A logisztikai ingatlanok iránti keresletet tartósan befolyásoló tényezők közé az alábbiak tartoznak:

1. Emelkedett a logisztikai ingatlanok iránti kereslet hosszú távú strukturális növekedési rátája. A logisztikai ingatlanok iránti keresletre vetített, fogyasztásorientált használat növekedett, míg a termelés- és kereskedelemorientált használat visszaesett.

2. A technológia és a demográfiai tényezők átalakítják a kiskereskedelmet. A fogyasztók magasabb szolgáltatások iránti igénye egyre erősebb. A Prologis Research előrejelzése szerint az e-kereskedelem globális lefedettsége a következő öt évben kb. évi 150 bázisponttal emelkedik. A hagyományos kereskedelem versenyképességének fenntartásához egyre gyorsabb készletfeltöltési rendszerekre lesz szükség.

3. A logisztikai jógyakorlatok világszerte elterjednek. A vállalatok globális terjeszkedése egyre inkább próbára teszi az ellátási láncok alkalmazkodóképességét és rugalmasságát, ami fokozza az igényt a korszerű raktárak és a decentralizált ellátási láncok iránt. Ez a világméretű növekedés, amely mellé bővülő fogyasztói kör is társul, várhatóan 2 787 091 000–3 716 122 000 négyzetméternyi modern logisztikai ingatlan iránti igényt generál a következő ciklusban.

4. A raktárak elhelyezkedése minden eddiginél fontosabbá válik a logisztikai ingatlanpiac ügyfelei számára. Az ellátási láncok hossza nemcsak a versenyelőny elsődleges tényezői, hanem a vállalkozások pénzügyi teljesítményének is meghatározó tényezői maradnak.

5. Csökken a kereslet árrugalmassága. A hálózattervezési döntések olyan bevételtermelési és költségellenőrzési előnyökkel járhatnak, amelyek jelentősen meghaladják az ellátási lánc teljes költségének mindössze 5 százalékára rugó ingatlanköltségeket.

Miközben a gazdasági változóktól való függés megváltozott, a vállalkozások működése nem fog alapjaiban átalakulni. Számos kis és középvállalkozás függ a helyi gazdasági és beruházási trendektől.

Azoknál az ügyfeleknél, akik nyitottak az átalakuló kiskereskedelmi és ellátási lánccal kapcsolatos új stratégiák iránt, az ellátási lánc jövője és a kiskereskedelemre gyakorolt párhuzamos hatása hosszú évekre meghatározhatja a keresletet és a fogyasztói profilokat.

A teljes jelentés a Prologis oldalán olvasható, melyet ide kattintva árhet el.

Prologis