Nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye áprilisban

Nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye áprilisban immár a második egymást követő hónapban, miután a feldolgozóipari termelés több mint 23 éve a legerősebb ütemben nőtt, és a márciusi csökkenés után áprilisban már a szolgáltatási ágazat is erősödött, tavaly augusztus óta először – ismertette az IHS Markit pénteken, előzetes adatai alapján.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe a felmérések kezdete, 1997 júniusa óta a legmagasabb értékre, 63,3 pontra emelkedett áprilisban az előző havi 62,5 pontról. Elemzők a növekedés lassulását jelző adatra, 62 pontra számítottak.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe nyolchavi csúcsra, 50,3 pontra nőtt a márciusi 49,6 pontról. Szakértők 49,1 pontot vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI kilenchavi csúcsra, 53,7 pontra ugrott áprilisban az előző havi 53,2 pontról, az elemzői várakozások átlagában 52,8 pont szerepelt. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelenti.)

Az IHS Markit előzetes adatai általában 85 százalékban felelnek meg a végleges számoknak.

Elemzők szerint az áprilisi végleges számok alacsonyabbak lehetnek, mivel Európa jelentős részén a koronavírus-járvány harmadik hullámának felerősödése miatt újra szigorú korlátozásokat léptettek életbe, ráadásul az oltási kampány lassan halad.

Németország áprilisi összetett beszerzésimenedzser-indexe kéthavi mélypontra, 56 pontra süllyedt a márciusi, 37 havi csúcsnak számító 57,3 pontról. A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari BMI szintén kéthavi mélypontra csökkent, az előbbi 50,1 pontra a márciusi 51,5 pontról, az utóbbi 66,4 pontra a márciusi 66,6 pontról.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe kilenchavi csúcsra, 51,7 pontra emelkedett a márciusi 50 pontról. A szolgáltatóipari BMI nyolchavi csúcsra, 50,4 pontra erősödött a márciusi, még a teljesítmény csökkenését jelző 48,2 pontról. A feldolgozóipari BMI kéthavi mélypontra, 59,2 pontra került a márciusi 59,3 pontról.

MTI

- H I R D E T É S -