Márciusban nőtt az euróövezet és az EU kiskereskedelmi forgalma

Az összesített adatok mögött azonban elég nagy szórás mutatkozik. Az átlagos éves 11,6 százalékos bővülés mellett Magyarországon 2,1 (a KSH friss adatai szerint 2,0) százalékos csökkenést mértek.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Éves viszonylatban több mint harmadával nőtt az otthoni munkavégzéshez szükséges és a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítések forgalma.

Az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban 2,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbit 12,0 százalékkal haladta meg a forgalom az euróövezetben és 11,6 százalékkal az Európai Unióban.

Elemzők az euróövezetre a ténylegesnél kisebb, 1,5 százalékos havi és 9,6 százalékos éves növekedést vártak márciusban.

Az előző hónapban, februárban az euróövezetben 4,2 százalékos, az EU-ban 3,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom havi növekedése. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,5 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom elmaradása februárban, az EU-ban pedig 1,0 százalékkal volt alacsonyabb.

Márciusban az euróövezetben 4,6 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a nem élelmiszeripari cikkek forgalma az üzemanyag leszámításával, az EU-ban pedig 4,2 százalékkal. Februárban 8,3 és 7,5 százalékkal nőtt a cikkcsoport forgalma a két régióban.

Az üzemanyagok ára az euróövezetben 2,9 százalékkal, az EU-ban 2,3 százalékkal csökkent márciusban az előző havihoz képest. Februárban emelkedett a cikkcsoport ára, 4,6 és 3,1 százalékkal havi bázison.

Az élemiszeripari és élvezeti cikkek forgalma az euróövezetben 1,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest márciusban a februári 0,5 százalékos csökkenés után. Az EU-ban 0,8 százalékos volt a havi növekedés 0,4 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben a nem élelmiszeripari cikkek forgalma üzemanyagok nélkül 25,0 százalékkal emelkedett az euróövezetben márciusban, az EU-ban pedig 23,6 százalékkal. Az előző hónapban az euróövezetben 3,6 százalékkal csökkent éves bázison a cikkcsoport forgalma, az EU-ban pedig 2,5 százalékkal volt alacsonyabb.

A legnagyobb mértékű éves forgalomnövekedés az otthoni munkavégzéshez szükséges és általában a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítési forgalomban következett be. Az euróövezetben a forgalom 37,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az Európai Unióban pedig 37,4 százalékkal.

Februárban 41,2 és 41,9 százalékkal állt az egy évvel korábbi felett a szolgáltatási kategória forgalma.

Az üzemanyagok forgalma márciusban 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az EU-ban pedig 14,1 százalékkal. Februárban még 12,0 százalékkal álltak az előző évi alatt az üzemanyagok forgalma az euróövezetben és 11,1 százalékkal az EU-ban.

Az előző havihoz képest Dániában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 22,5 százalékkal. Hollandiában 8,4 százalékos volt a havi növekedés, Németországban és Litvániában pedig 7,7 százalékos. A legnagyobb csökkenést Horvátországban regisztrálták márciusban, 4,0 százalékosat, míg Lengyelországban 2,2 százalékkal, Ausztriában 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest.

Éves bázison Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben, 24,0 százalékkal márciusban. A dániai éves növekedés 22,6 százalékos volt, a franciaországi pedig 21,3 százalékos. Magyarországon 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az egy évvel korábbihoz képest, Portugáliban 1,1 százalékkal, Máltán pedig 0,1 százalékkal.

MTI