Rekordszinten az amerikai gazdaság teljesítménynövekedése májusban

Májusban történelmi csúcsra nőtt az amerikai gazdaság teljesítménynövekedése a korlátozások enyhítésének, az átoltottság terén elért látványos eredményeknek, valamint az ösztönzőcsomagok támogatásának a hatására.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken közölt nem végleges adatai szerint májusban a felmérések 2009 októberi kezdete óta a legmagasabbra, 68,1 pontra emelkedett a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az áprilisi 63,5 pontról.

A feldolgozóipari BMI 61,5 pontra, ugyancsak rekordmagasra nőtt az áprilisi 60,5 pontról. Szakértők minimálisan gyengülő mutatóra, 60,2 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI szintén rekordszintű, 70,1 pont lett májusra az áprilisi 64,7 pont után. Az elemzői várakozások átlagában szerényen romló mutató, 64,5 pont szerepelt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

MTI

Hirdetés