Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése májusban

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése májusban, miközben a szolgáltatóiparban a május 1-jei munkaszünetnek köszönhetően szembetűnően élénkült a kereslet.

A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,0 pontra mérséklődött májusban. Elemzők az áprilisi eredménnyel azonos, 51,1 pontra számítottak. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 0,5 ponttal emelkedve 52,7 pontra nőtt májusban. Az új megrendelések állományának részindexe ezzel szemben a növekedés ütemének lassulását jelezte: áprilisról 0,7 ponttal 51,3 pontra mérséklődött. A külföldi kereslet az áprilisi javulás után ismét visszacsúszott az 50 pontos küszöb alá: a múlt hónapról 2,1 ponttal gyengülve 48,3 ponton állt májusban.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban a növekedés üteme a múlt hónaphoz képest 0,3 ponttal erősödve 55,2 pontra bővült.
A szolgáltató szektorban a növekedés mértéke a múlt hónapról 0,1 ponttal visszaesve 54,3 pontra mérséklődött. A növekedést a javuló kereslet hajtotta: az új megrendelések állománya a szolgáltatóiparban az előző hónapról 0,7 ponttal erősödve 52,0 pontra javult. Iris Pang, az ING kínai régióval foglalkozó, vezető közgazdásza szerint a kereslet növekedésének hátterében a május 1-jei, egy hetes munkaszünet idején lendületre kapó fogyasztás állt. Elemzésében rámutatott: a munkaszüneti hét idején a kínai fogyasztók mintegy 113 milliárd jüant (17,75 milliárd dollár) költöttek, ami a járvány előtti, 2019-es szint 80 százalékának felel meg.

Az építőipar teljesítménye áprilisról 2,7 ponttal emelkedve 60,1 pontra nőtt.
Az üzleti várakozások részindexe ugyan az előző hónaphoz képest enyhén mérséklődött, ám 62,9 ponttal májusban is magas szintű optimizmusról árulkodott. A mutató immár a negyedik egymást követő hónapja állt 60 pont fölött.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index áprilisról 0,4 ponttal emelkedve 54,2 pontra kapaszkodott fel májusban.

Iris Pang szerint a külföldi kereslet továbbra is nyomott marad majd, mivel, jóllehet az Egyesült Államokban és Európa egyes részein a gyors ütemű oltási kampányok elősegítik a gazdasági helyreállást, a Kína legnagyobb gazdasági partnerének számító Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országaiban az utóbbi időben ismét megnőtt a fertőzéses esetek száma. Az utóbbi időben ráadásul a legtöbb elektronikai üzemnek helyet adó dél-kínai Kuangtung tartományban is felbukkantak új Covid-19-esetek. A félvezető chipek hiánya és a magas nyersanyag árak ráadásul további nehézségekkel állítják szembe a gyártókat – húzta alá Pang.

MTI

- H I R D E T É S -