Májusban is lendületesen nőtt az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

Újabb rekordot ért el májusban az amerikai feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Az Egyesült Államok feldolgozóiparának májusi végleges beszerzésimenedzser-indexe (BMI) magasabb lett az előzetes értéknél és az áprilisinál is: újabb rekord, 62,1 pont lett az előzetes 61,5 és az áprilisi 60,5 pont után.
A mutató értéke tavaly áprilisban érte el mélypontját a járványvédelmi korlátozások miatt 36,1 ponton és azóta kisebb-nagyobb lendülettel, de folyamatosan növekedett.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.
A májusi BMI összetevői közül az új megrendelések növekedése a valaha mért legnagyobb növekedést érte el, visszafogta azonban az index emelkedését a termelési kapacitás kihasználását a beszállítói láncban tapasztalt fennakadások sokasodása, melynek eredményeként a teljesítetlen megrendelésállomány is növekedett, valamint az input-árak a felmérés 2007 májusi kezdete óta a legnagyobb emelkedést mutatták.
Annak ellenére is, hogy a vállalatoknak részben lehetősége nyílt a magasabb input-árak továbbhárítására vásárlóikra, az ellátási nehézségek és a kapacitás kihasználásának várhatóan tovább folytatódó nehézségei hét hónapja a legalacsonyabbra szorították le a vállalkozók termelési volumen várakozásait.
A beszállítói nehézségek nyomot hagytak az üzleti bizalom alakulásán is, ami viszonylag magasnak számít ugyan, de ezzel együtt is hét hónapja a legalacsonyabbra húzódott vissza.

MTI

Hirdetés