BMI: Folytatódó erősödés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,7. 

  • A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú júniusi átlagot (52,2), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (50,5).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett májushoz képest, ennek mértéke két esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, második alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,7. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest harmadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség tovább bővült, a vásárolt készletek mennyisége megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is tudott enyhén tovább emelkedni. A szállítási átfutási idő értéke – erősebb csökkenés mellett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen visszafogva a BMI index értékét. A 2021 június havi index nagyobb a májusi (53,1) értéknél, és a hatodik legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júniusoké 52,2). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél alacsonyabb volt (50,5), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (46,4). Az idei érték így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi negyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe növekedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer sem mértünk magasabb júniusi értéket.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, és az ütem ismét erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után második alkalommal bővül, a májusival egyező ütemben. Az idei júniusi indexérték a legnagyobb júniusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan júniusban is növekedésre utal, második alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett májushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legnagyobb júniusinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei 

  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett májusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van harmadik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme még erősebb lett. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb júniusi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júniusi.
  • A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de bővülésre utal, aminek üteme továbbra is elég dinamikus. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb júniusi 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége második hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését negyedik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, baromfi termékek, kacsamell, lemez, nyúl, nyúlmáj, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, bútorszerelvényből, címkepapírból, fa alapanyagból, fali lámpából, fémből, hengerből, kartonból, kábelből, laboratóriumi kellékekből, lemezből, papíralapanyagból, speciális elektronikai eszközből, szilikon alapanyagból, szorítóhüvelyből, vasból és vezetékből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.
Hirdetés