Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban

Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban a kereslet visszaesése miatt.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a júniusi 51,3 pontról 50,3 pontra csúszott vissza júliusra. Elemzők enyhébb mérséklődésre számítottak, 51,0 pontot valószínűsítve.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A júliusi adat az elmúlt 15 hónap leggyengébb növekedését tükrözte.

A termelés bővülése a harmadik egymást követő hónapja gyengült, a részindex ráadásul az elmúlt 16 hónap legalacsonyabb szintjére ereszkedett. Az új megrendelések állománya – ugyan enyhe mértékben, de – 14 hónap óta először esett vissza. A felmérésben részt vevő vállalatok egy része a magasabb termelői áraknak tulajdonította a kereslet mérséklődését. Az új exportmegrendelések állománya visszafogott mértékben bővült csupán a külföldi piacokat érintő járványhelyzet miatt.

A foglalkoztatottság alindexe a júniusi, minimális javulást követően nem változott jelentős mértékben a múlt hónapban, amikor a negyedik hónapja tartó bővülést jelezte.

Júliusban tovább enyhült a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás. A beszerzési árak 2020 novembere óta a legkisebb mértékben – bár továbbra is meredeken – emelkedtek.

A feldolgozóipari kis- és középvállalatok továbbra is derűlátással tekintenek a piac jövőjére, ám az üzleti várakozások részindexe az elmúlt 15 hónap legalacsonyabb szintjére csúszott vissza júliusban. A legtöbben továbbra is a globális járványhelyzet alakulását, emellett pedig az ellátási láncban tapasztalt akadozásokat jelölték meg főbb aggályaikként.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte: bár a kínai gazdaság második negyedéves adatai megfeleltek a várakozásoknak, a Caixin/Markit júliusi felmérése alapján számított feldolgozóipari BMI, valamint egyéb, vonatkozó adatok ara utalnak, hogy a gazdasági helyreállás egyelőre nem stabil. A szakértő szerint a gazdaságra továbbra is hatalmas nyomás nehezedik.

MTI

Hirdetés