Állami ösztönzőkkel fokozható a verseny a téglapiacon

Fokozható a verseny a téglagyártásban, és a piaci koncentráció is ellensúlyozható a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön a hivatal téglapiaci vizsgálatáról szóló közleményében.

A közlemény szerint a lezárult ágazati vizsgálat kiterjedt az értéklánc minden szintjére, így a GVH áttekintette a téglagyártók, a piacon jelentős szerepet betöltő beszerzési társulások, az építőanyag kiskereskedők és a kivitelezők piaci magatartását.

Hozzátették, az ágazati szereplők társadalmi konzultáción tehettek észrevételt a vizsgálat eredményeit összegző, nyilvános jelentéstervezetre. A cégek visszajelzéseit a GVH beépítette téglapiaci jelentésébe.

A vizsgálat eredményei alapján a GVH arra hívja fel a lakossági építkezők és az építőipari kivitelezők figyelmét, hogy kiskereskedői szinten országszerte jelentős eltérések figyelhetők meg a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot.

Megállapították azt is, hogy az építkezőket közvetlenül érintik a növekvő fuvar-, csomagolási és logisztikai díjak.

Kiemelték, az építkezőket közvetlenül kiszolgáló tüzépek vagy beszerzési társulások nagyobb volumennél kedvezményesebben tudnak rendelni a gyártóktól, ez pedig fogyasztói árelőnyökhöz is vezethet, így a vevők végső soron olcsóbban juthatnak a téglatermékekhez. Ezáltal a piaci szereplők beszerzési társulásba tömörülve képesek a leginkább ellensúlyozni a jelentősebb gyártók nagyobb alkuerejét – olvasható a GVH közleményében.

MTI