Beszerzési Menedzser Index: folytatódik a bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 52,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest hatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva.

A bővülés üteme gyengébb lett, de a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét. A termelt mennyiség gyengébb ütemben, de tovább bővült. A foglalkoztatottság alindexe múlt havi szűkülése gyakorlatilag eltűnt. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal is némileg növekedett, az elmúlt fél év második legmagasabb értékére, de továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 szeptember havi index kisebb az augusztusi (55,6) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a szeptembereké 52,7). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag az e havinál minimálisan magasabb volt (52,2).

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,7), de majdnem eléri az elmúlt három év átlagát (52,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent augusztushoz képest. A változások mértéke hat esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke minimálisan 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban, második alkalommal három hónap bővülés után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hetedik alkalommal. A mostaninál 1995 óta négyszer volt alacsonyabb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta egyszer mértünk magasabb szeptemberi értéket.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhült. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után ötödik alkalommal bővül, az augusztusinál alig gyengébben. Az idei indexérték a legnagyobb szeptemberi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index szeptemberben csökkenésre utal, második alkalommal három havi bővülés után. Az index értéke nagyobb lett augusztushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizennegyedik legnagyobb szeptemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van hatodik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme továbbra is viszonylag erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizennegyedik legmagasabb szeptemberi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb szeptemberi.
  • A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal, aminek üteme továbbra is dinamikus. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb szeptemberi 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége ötödik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését hetedik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.
  • Ebben a hónapban alumínium, csavar, cső, egész nyúl, fa, fém, lemez, máj, műanyag, pulykamell, pulykanyak, rozsdamentes alapanyag, üveg, vasáru és zárszelvény kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumlemezből, csomagolóanyagból, elektronikából, fából, fali lámpából, fémből, lemezből, műanyagból, nyomtatóalapanyagból, papírból, papír alapanyagból, rézből, sörös dobozból, speciális elektronikai eszközből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről papír esetében számoltak be a válaszadóink.