Az MNB folytatta alapkamatemelési ciklusát

Az újabb 15 bázispontos kamatemelés az elemzők szerint nem okozott meglepetést

Nem okozott meglepetést a jegybank monetáris tanácsa keddi ülésén, amikor ismét 15 bázispontos kamatemelésről döntött – vélik az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kiemelte: a várakozásoknak megfelelően ismét 15 bázispontos monetáris szigorítást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A bejelentés után némileg gyengült a forint az euróval szemben, mivel nem történt meglepetés. A korábban meghirdetett menetrend szerint így év végére 2,1 százalékon állhat majd az alapkamat.

Jelezte, hogy továbbra is erőteljes az inflációs nyomás. Szeptemberben közel 9 éves csúcsra, 5,5 százalékra emelkedett az éves bázison számított infláció Magyarországon. Szinte minden változékony árú főcsoportban jelentős emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb emelkedést a járműüzemanyagok mutatták 21 százalékkal, a dohányáruk pedig közel 18 százalékkal drágultak. A tartós folyamatokat megragadó maginflációs mutató 4 százalékos volt. A jegybank nincs túl könnyű helyzetben, hiszen az infláció nagyobb része kínálati oldali, jelenleg csak a másodkörös hatások kivédése, illetve az importált infláció fékezése áll módjában a döntéshozóknak a monetáris szigorítással, illetve az inflációs várakozások tartós feljebb tolódását próbálják megakadályozni – fejtette ki.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint bár az inflációs folyamatok, illetve a világszerte növekvő energiaárak miatt elképzelhető lett volna nagyobb emelés is, a jegybank kitartott az eredetileg beharangozott havi 15 bázispontos ütem mellett. A közlemény, illetve a kommunikáció alapján a kamatemelési ciklus novemberben is folytatódhat, mértéke ismét 15 bázispont lehet – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a kamatemelési ciklus vége egyelőre nem látszik, azt a jegybank addig folytatja, ameddig az az inflációs cél eléréséhez szükséges. Ez ugyanakkor üzenet is a piac számára, hogy a monetáris politika elkötelezett az infláció leszorítása mellett. A jegybank jövőbeni döntéseinél két dologra lesz érdemes figyelni Regős Gábor szerint, ami az addig beérkező adatok függvénye: hogy milyen ütemben nő tovább decembertől – az új Inflációs jelentés megjelenése nyomán – az alapkamat, illetve hogy folytatódik-e, és ha igen, milyen ütemben a nemkonvencionális eszközök kivezetése.

MTI

Hirdetés