Az amerikai szolgáltatóipar másfél éve a leggyengébben teljesített januárban

Az előzetes értéknél egy kissé jobb lett az amerikai szolgáltatóipar januári teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésében, de így is másfél éve a leggyengébb növekedést mutatta. Hasonlóképpen alakult a kompozit BMI index alapján a teljes gazdaság teljesítménye is.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges januári értéke, 51,2 ponton jobb lett ugyan az előzetes 50,9 pontnál, de így is nagyot zuhant a decemberi 57,6 pontról és a legalacsonyabb szintre került 2020 júliusa óta.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítménye növekedésének mértékét számszerűsíti, az 50 pont alatti érték pedig a zsugorodás mértékét.

A szolgáltatóipar teljesítményének növekedési ütemét elsősorban az új vírusvariáns terjedését kísérő intézkedések vetették vissza. A bel- és külföldi kereslet csökkent főként. Az alkalmazottak számát azonban növelni tudták a cégek, így javult a kapacitáskihasználtság, és a teljesítésre váró megrendelésállomány is gyarapodott, igaz a legkisebb mértékben 2021 augusztusa óta. A kilátások megítélése csökkent decemberhez képest, de így is a legjobb 2021 júniusa óta.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat egyesítő kompozit BMI szintén az előzetes értéknél jobb lett, de így is 2020 júliusa óta a leggyengébb növekedést mutatta. Az index az előzetes 50,8 pont helyett 51,1 pont lett januárra a decemberi 57,0 pont után.

A már korábban publikált feldolgozóipari index 55,5 pont lett januárra a decemberi 57,7 pont után. Az új vírusvariáns miatt bevezetett intézkedések láthatóan a közvetlen szolgáltatói kapcsolatokra épülő ágazatok teljesítményét vetették vissza sokkal inkább, mint a feldolgozóiparét.

https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/2749313cb0624bd3a201ec015f6d6b83

MTI
Címlapfotó: Pixabay from Pexels