Tavaly februári mélyponton az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme januárban

A tavaly februári mélypontra lassult az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedési üteme januárban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése alapján.

Az euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges januári értéke az előzetes 52,4 pontnál is kisebb, 52,3 pont lett a decemberi 53,3 pont után.

A kompozit index egyik összetevője, a szolgáltatóipari BMI végleges értéke szintén kisebb lett az előzetes 51,2 pontnál, 51,1 pontra süllyedt a decemberi 53,1 pontról.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének még hétfőn publikált végleges értéke januárban 58,7 pontra emelkedett a decemberi 58 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását számszerűsíti.

Az euróövezeti országok közül a legmagasabb kompozit BMI mutatója Írországnak volt januárban 56,5 ponttal, ami változatlan szintet jelent decemberhez képest.

A januári német összetett BMI négyhavi csúcsra, 53,8 pontra nőtt, a francia kilenchavi mélypontra, 52,7 pontra süllyedt, az olasz 12 havi mélypontra, 50,1 pontra esett, a spanyol pedig 11 havi mélypontra, 47,9 pontra csökkent.

MTI
Címlapfotó: Nataliya Vaitkevich from Pexels