A romániai kkv-k harmada leépítésre készül

A romániai kis- és középvállalkozások (kkv) harmada leépítésre, négyötöde pedig áremelésre készül a magas energiaszámlák miatt – közölte kedden Florin Jianu, a romániai kkv-k országos tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

Az érdekképviseleti szervezet által február első felében, 2260 vállalkozó bevonásával készült felmérés válaszadóinak fele mondta azt, hogy villanyszámlája 50 százalékkal emelkedett, 33 százalékuké megduplázódott, 15 százalékuk pedig azt állította, hogy több mint háromszor annyit kell fizetnie a villamos energiáért, mint korábban. A gázszámla a megkérdezettek 37 százalékánál másfélszeresére, 29 százalékuknál kétszeresére, 20 százalékuknál több mint háromszorosára emelkedett.

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett felmérésből kiderült, hogy a magas energiaszámlák miatt a kkv-k 76 százaléka kénytelen elhalasztani a tervezett beruházásokat, fele pedig csökkenti tevékenységét. A megkérdezettek 34 százaléka készül egyes alkalmazottak elbocsátására, 8 százaléka pedig várhatóan végleg bezár.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e termékeik, szolgáltatásainak árának emelését, a kkv-k 17 százaléka jelezte, hogy több mint 30 százalékos, 42 százaléka 10-30 százalékos, 19 százaléka pedig 10 százalék alatti áremelést tervez, alig 20 százalékuk nem tervez áremelést.

“A piac aligha fogad el ekkora áremeléseket, úgyhogy a hazai termelés csökkenni fog, többet fogunk importálni, ez pedig inflációhoz, a vásárlóerő csökkenéséhez vezet, a pénz pedig kiáramlik az országból. Két év világjárvány után a lakosság most nem engedheti meg magának a drágulásokat. Egymillió ember volt kényszerszabadságon, a lakosság leszegényedett, a gazdaság meggyengült. Meg kell vizsgálnunk, hova megy a pénz, amit az energiaszámlákra költünk, a spekulánsokat pedig, azokat a társaságokat, amelyek ebből profitálnak, 90 százalékos adóval kellene sújtani” – vélekedett Jianu.

A CNIPMMR elnöke elmondta: az energia drágulása nem csupán egyes ágazatokat sújt, hanem a kkv-k csaknem 99 százalékát. A vállalkozók 80 százaléka szerint szükség van az energetikai piac teljes értékesítési láncának szabályozására, a jutalék korlátozására oly módon, hogy ne haladhassa meg a 10-15 százalékot. Ugyanakkor a kkv-k sürgős állami támogatást szeretnének kapni saját energiaforrások, például napelemek felszereléséhez.

MTI
Címlapfotó: Adi Coco from Pexels

- H I R D E T É S -