Huszonkét, zömében nagyvállalati beszerzési szakember válaszolt múlt heti körkérdéseinkre az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A beszerzői körkép szerint alapján látszik, hogy embert próbáló idők előtt áll a szakma. 

Azonnal érezhető volt a Sberbank csődjének hatása, többen jelezték, hogy az ott bankoló beszállítók bajba kerültek, tendervisszalépések is akadtak. A beszerzes.hu javaslata, hogy a beszállítók előminősítése során érdemes a cégkivonatban ellenőrizni, hogy a beszállító hol bankol (pl. banki riportot, sorbanállási kimutatást lehet kérni, stb.), illetve érdemes megnézni, hogy milyen gyakran (és főleg miért) történtek bankváltások. A Sberbank esete természetesen kivételt képez. A céginformációs szolgáltatások elérhetőek például a Dun&Bradstreet oldalán.

Azonnali áremelkedésekről, árajánlatok elmaradásáról, akadozó keleti légi- és vasúti útvonalakról számoltak a beszerző kollégák a háború első hetétől. Bár a vasútvonalak jó része még működik, de nagyobb késésekre kell számítani. 

Ukrajnában jellemzően erős az IT-szolgáltatói szektor (szoftverfejlesztés, outsourcing tevékenység), ami ebben a helyzetben gyakorlatilag ellehetetlenül. A beszerzes.hu tippje: amennyiben ilyen helyzetben is meg tudjuk őrizni a jó kapcsolatot az ukrajnai beszállítóinkkal, akkor az nagyon erősen építi, erősíti velük a kapcsolatot a jövőre nézve. 

A vállalaton belül a munkatársak negatív hangulatával, bizonytalanságával is számolni kellett – hívta fel a figyelmünket egy stratégiai beszerzési menedzser kolléga. A bizonytalanság mindenkinek ott van a fejében, ilyenkor főleg fontos vezetőként hosszú távú célokat megfogalmazni a beszerzői csapat számára! 

Milyen pillanatnyi stratégiákkal, taktikákkal próbálják kezelni a helyzetet a beszerzésen?

Ha a járvány volt a lecke, akkor az orosz-ukrán háború a vizsga. A beszerzési szervezetek láthatóan gyorsan mozdultak, rezilienciájuk magas.  

Bár néhányan azt írták, hogy még kivárnak, és nem változtatnak a korábbi stratégián, a többség éppen a kockázatelemzésen és a vészforgatókönyveken dolgozott. A legtöbb helyen felálltak a professzionális csapatok, riadóláncok a helyzet kezelésére. Több helyen kimentek a kérdőívek a beszállítókhoz a teljes ellátási lánc orosz-ukrán kitettségének feltérképezésre. Zalka Ádám (Rábalux Zrt.) arra hívta fel a figyelmünket, hogy házon belül is intenzívebb fokozatba lépett a kapcsolattartás a sales és az előjelzés, valamint a beszerzés között. 

A készletezéssel kapcsolatban két stratégia látszik: egyes cégek kritikus alapanyagokból előre feltöltötték a készleteket, felvásároltak, amit lehet, míg mások a magas árfolyam miatt próbáltak csak annyit rendelni, ami a jelenlegi igényeiket fedi.  

Már alternatív megoldások keresésébe is többen belevetették magukat: volt, aki napenergia kiaknázási lehetőségek után nézett, mások Kína, India és Nyugat-Európa beszállítói között néztek körül új partnereket kutatva. (Ebben a tevékenységben a beszerzes.hu is tud segíteni; egyedülálló kínai beszállítói kapcsolataival.) A válaszadók többsége azonban ez utóbbi stratégiát választotta: az ellátás biztonságra fókuszálva azonnal hozzákezdett új beszállítók feltérképezéséhez. 

Mi a legnagyobb feladat, amivel a háború miatt meg kell birkózni a beszerzésen?

Teher alatt fejlődik a beszerző – írta az egyik válaszadó, Lovrity Peter (DS Smith Packaging) kategória menedzser találóan. Úgy tűnik, most minden beszerzőt ugyanazok a terhek nyomasztják egyszerre: a EUR-HUF árfolyam változás, a beszállítói áremelések, a növekvő fuvarköltségek, az energiaár-emelkedés.  

Egy autóipari beszállító cég beszerzési vezetője azt írta nekünk, hogy jelenleg az ellátásbiztonság, vagy inkább az ellátás-bizonytalanság a legnagyobb kihívás számára, és a beszerzés fő célja náluk, hogy a termelés folytonosságát kell biztosítsák.  

Szívet melengentő volt látni, hogy a 22 válaszadóból 12 cég már vagy vállalatként vagy kollégáin keresztül részt vett a menekülők megsegítésében önkéntesmunkában, adománygyűjtéssel.  

Így látják az elemzők az USA-ból a helyzetet 

Mik a beszerzési hatásai az orosz-ukrán háborúnak? Milyen területeken fog begyűrűzni a válság, mikor és hol számíthatsz áremelkedésre? Hogyan készülj fel? Képes lesz Európa túlélni az energiaválságot? Egyedülálló, ultra friss tanulmány médiapartnerünktől, a Dun&Bradstreet-től! Ide kattintva tudod letölteni. 

Ha üzennél, akkor a beszerzes@beszerzes.hu címen várjuk tippjeid, visszajelzéseid, kéréseid, bizonytalanságait ebben a kutyanehéz helyzetben. 

 Címlapfotó: Miglė Kartanaitė