Alig csökkent a brit gazdaság aktivitása az ukrajnai orosz invázió óta

A csütörtökön ismertetett előzetes márciusi jelzőszámok szerint alig csökkent a brit gazdaság aktivitása az ukrajnai orosz invázió óta, a hosszabb távra szóló üzleti várakozások azonban nem derűlátók.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 59,7 volt a februárban kimutatott 59,9 után.

Az elemzői konszenzus 57,5-ös kompozit BMI-indexet valószínűsített márciusra.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 59,7-es márciusi kompozit adat az enyhe csökkenés ellenére a brit gazdaság jelentős ütemű kilábalását mutatja.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma a márciusi kompozit indexen belül 61,0-re emelkedett az előző havi 60,5-ről, és jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat, amelyek átlagosan 58,0-as szolgáltatási BMI-t valószínűsítettek erre a hónapra.

Az S&P Global kiemeli ugyanakkor, hogy az inflációs nyomás eszkalálódása és az ukrajnai háború által a fogyasztói keresletre gyakorolt hatás következtében meredeken zuhant az üzleti szektor hangulatát mérő jelzőszám. A cég kimutatása szerint az index a múlt havi 76,1-ről márciusban 71,4-re esett vissza; ez 2020 októbere óta nem mért mélypont.

A S&P Global hangsúlyozza azt is, hogy az üzleti hangulatjelző egy hónapon belüli 4,7 indexpontos zuhanása messze a legnagyobb visszaesés a koronavírus-járvány kezdete óta, és azt tükrözi, hogy a feldolgozóipari ágazat és a szolgáltatási szektor cégei egyaránt az eddigieknél sokkal gyengébb növekedéssel számolnak a következő egy évben.

Ezzel a várakozással londoni pénzügyi elemzők is egyetértenek.

Gabriella Dickens, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó vezető közgazdásza a márciusi előzetes aktivitási felmérés csütörtöki ismertetése utáni helyzetértékelésében kiemelte: a kompozit BMI-index a korábbi tapasztalatok alapján 1 százalék körüli negyedéves összevetésű brit GDP-növekedésre utal az első negyedévben; a ház a maga részéről 0,9 százalékos növekedést vár erre a negyedévre.

Az elemző szerint a cég ugyanakkor azzal is számol, hogy a reáljövedelmekre nehezedő inflációs nyomás áprilisban még intenzívebbé válik, és ennek alapján a Pantheon Macroeconomics azt valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék az idei második negyedévben hozzávetőleg 0,2 százalékkal visszaesik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint februárban 6,2 százalékkal – harminc éve nem mért ütemben – emelkedett a tizenkét havi nagy-britanniai infláció.

A Bank of England, amely a múlt héten ismét – egymás után harmadszor – emelte alapkamatát, a döntés indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint az infláció a második negyedévben 8 százalékra, az év későbbi szakaszában esetleg még magasabbra emelkedik.

MTI
Címlapfotó: Andrea Piacquadio from Pexels

- H I R D E T É S -