Erős növekedés márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 57,6.

  • A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (51,8), és az elmúlt három év átlagát (43,4).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt februárhoz képest. A változások mértéke majdnem minden esetben elérte az 5 százalékpontot (kivétel két esetben), sőt egy esetben a 10 pontot is.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, hatodik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index.

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 57,6. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az index további növekedést jelző februári értéke után az index értéke még javult, és továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a februárban mért értékeikhez képest nagyobb mértékben és – kettő kivétellel – pozitív irányban változtak. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: az új rendelések mennyisége továbbra is nagyon dinamikusan bővült, és a vásárolt készletek mennyisége indexének üteme is erősebben alakult. A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, és az üteme az előző havinál is jobban erősödött. A 2022 március havi index nagyobb a februári (53,8) értéknél, és a negyedik legmagasabb márciusi érték. Március összességében átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a márciusoké 51,82). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél sokkal alacsonyabb volt (43,4).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenharmadik alkalommal. 1995 óta most volt a harmadik legmagasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta soha nem mértünk magasabb márciusi értéket.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem némileg nőtt. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenegyedik alkalommal bővül, a februárinál erősebb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb márciusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index márciusban is növekedésre utal, hatodik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett februárhoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizennegyedik legnagyobb márciusinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizenkettedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme erősödött az előző hónaphoz képest. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb márciusi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb márciusi.
  • A késztermékkészletek indexe márciusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és erősebb bővülésre utal. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb márciusi 1995 óta. 2018-ban hat bővülő hónapot mértünk, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban ismét hatot, 2021-ben pedig tizet.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt februárhoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index két hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége tizenegyedik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az
  • Ebben a hónapban acél, egész nyúl, energiaköltség, festék, máj, papír, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, alumíniumból, bútorlapból, chipből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, dobozból, fali lámpából, fémből, fóliából, fűrészáruból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, malátából, műanyagból, papírból, ragasztóanyagból, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból és vászonból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT
Címlapfotó:Karol Czinege from Pexels

- H I R D E T É S -